24.3.2021. 14:20
0
Slučaj 'Respiratori': Tržište 'divljalo', ponude i cijene se mijenjale iz sata u sat
Na Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a kao svjedoci su ispitani Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i Denis Đulalić, direktor firme Cubicus koja je vršila nabavke medicinske opreme tokom pandemije.

Tužilac Džermin Pašić pitao je direktoricu Izetbegović koja su bile iskazane potrebe KCUS-a kada je riječ o nabavci medicinske opreme u martu 2020. godine. Ona je potvrdila da su zaprimili dva zahtjeva jedan iz Ministarstva zdravstva FBiH i drugi iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH u kojima je trebalo brojčani iskazati koliko komada treba, a u tabelama je bila navedena oprema: rukavice, zaštitna odijela, testovi, respiratori...).

Na pitanje tužioca da li se KCUS izjašnjavao o specifikacijama respiratora, Izetbegović je kazala da nisu.

Prisustvovala je sjednici Vlade FBiH 16. marta 2020. godine na koju su bili pozvani i drugi direktori klinčkih centara (Tuzla, Mostar), a tema je bila kako Vlada FBiH može pomoći zdravstvenim ustanovama.

Direktorica KCUS-a potvrdila je danas da ta bolnica nije vršila javne nabavke prema zaključku Vlade FBiH.

Kazala je da su imali jedan pokrenuti postupak u vezi nabavke respiratora koje su bili i platili, ali da nabavka nije relizirana jer je neko drugi kupio te respiratore po četiri puta većoj cijeni.

Ona je na pitanje tužioca oko nabavki i dobavljača kazala kako ona ne pregovara sa dobavljačima već ima Služba koja radi javne nabavke.

Tužilac je svjedokinji prikazao ugovor KCUS-a sa firmom Cubicus o nabavci respiratora koji je ona prepoznala, ali se nije mogla sjetiti da li je sa ponuđačem vođen razgovor. Nije se mogla sjetiti cijene respiratora.

Na pitanje da li je razgovarala sa premijerom Novalićem ili direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom oko respiratora, kazala je da se ne sjeća.

“Razgovarala sam sa svojim komšijama, sa svojom firzerkom govorila sam da ne znam kako ćemo preživjeti bez respiratora”, kazala je svjedokinja.

Također je negirala da je KCUS na bilo koji način konsultovan za vrstu respiratora koje je Vlada FBiH odlučila nabaviti.

Tužilac Pašić je zatim koristio jedan od e-mailova koji je iz Vlade FBiH iz Ureda premijera upućen na službeni e-mail kabineta generanlne direktorice.

Mail je upućen 01.04.2020. godine, koji je i predočen svjedokinji na šta je rekla da “nisam sigurna da li se ja uopšte ovog sjećam”.

U mailu se navodi ime Vildana, a Izetbegović je kazala da je to njena bivša sekretarica a da u KCUS-u sigurno ima “30 Vildana”.

Tužioca je zanimalo da li je ovo službena korespondencija s obzirom da se radi o službenom e-mailu, na šta je Izetbegović odgovorila da ona ne priznaje “mail dopisivanje kao zvanično, već samo ono što zvanično dođe na protokol uvede se u knjige”.

Izetbegović je u daljnjem ispitivanju odgovarajući na pitanja tužioca potvrdila da poznaje Editu Kalajdžić, sekretarku Vlade FBiH jer je bila predsjednica Nadzornog odbora KCUS-a kada je Izetbegović izabrana za direktoricu.

Kazala je da je Kalajdžić “detaljna osoba, pa i iznimno sitničava”, te da je nazvala kada je na portalu Klix vidjela različite oznake na kutijama koje su isporučene, a u kojima su se nalazili respiratori.

Negirala je da se izjašnjavala o respiratorima jer ona je “ginekolog” i bavi se drugim dijelom tijela koji je “daleko od glave”.

Tužilac je zatim predočio viber prepisku između Kalajdžić i Hasana Ganibegovića, tadašnjeg direktora Ureda premijera.

“Seb. zove, loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu ako to tačno a jeste garant”, navodi se.

Izetbegović je negirala da je ona komentirala kvalitet već samo brojeve koje je vidjela na kutijama.

Na pitanje da li se konsultovala sa anesteziolozima oko ovih respiratora istakla je da nije jer ih nije ona ni kupovala.

Tužilac je postavio pitanja svjedokinji i da li je poznavala Fikreta Hodžića i da li je čula za Srebrenu malinu na šta je rekla da nikad nije čula.

Svjedokinju je nastavila unakrsno ispitivati advokatica Vasvija Vidović koja zastupa optuženog Novalića.

Tražila je od svjedokinje da potvrdi da KCUS nije uspio kupiti respiratore koje su već bili platili što je ona i potvrdila. Vidović je podsjetila da je te respiratore za uvećanu cijenu kupila Svjetska banka što je Izetbegović također potvrdila.

Također je potvrdila da joj je poznato da je EU u to vrijeme (polovina marta 2020.) donijela odluku o zabrani izvoza medicinske opreme.

“Dan prije sjednice Vlade FBiH, 15. marta EU je zabranila izvoz medicinske opreme. Dobila sam informaciju i da je Turska zabranila izvoz i da je zaustavljen kamion sa respiratorima za BiH, ne za KCUS te sam dobila upit mogu li pomoći da oni ipak dođu u BiH. Nama je u tom trenutku preostala Kina i Koreja”, kazala je Izetbegović.

Na pitanje Vidović može li se sjetiti stanja koje tada vladalo Izetbegović je kazala da je već u novembru 2019. godine dobila informacije da se nešto dešava u Kini.

“Znala sam da mi u januaru nećemo mrdnuti. U januaru smo osjetili da će nastati velik problem, da će se iz Italije i Austrije prenijeti i na nas”, kazala je.

Izetbegović je kazala da nije bilo mogućnosti tada nabavljati Drager respiratore te su o tome obaviješteni. Istakla je kako su njoj lično najdraži Dragerovi.

“Nas niko nije pitao o vrsti, kvaliteti i cijeni respiratora. Došlo je samo da stavimo količinu”, kazala je Izetbegović podsjećajući na zahtjev koji je stigao iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ona je potvrdila se na KCUS-u već upotrebljavali kineski respiratori i kad su se milioni trošili na nabavke.

Dodala je, odgovarajući na pitanja Vidović, da su znali da ne mogu dobiti nijedan respirator iz Evrope i da je vladala panika, a cijene “divljale”.

“To nije bilo samo za respiratore već i za drugu zaštitnu opremu, rukavice, maske, testove”, kazala je Izetbegović.

Posljednje pitanje koje je Vidović postavila direktorici KCUS-a odnosilo se na respiratore koji su predmet optužnice (ACM812A) odnosno da li se respiratori danas koriste.

“Trideset respiratora je u pogonu u respiratornom centru i koriste se i za invazivnu (intubirani pacijenti) i neinvazivnu terapiju  za visok protok kisika”, kazala je.

Advokat Fahrudina Solaka Kadrija Kolić pitao je svjedokinju da li su testove za Covid dobili preko FUCZ-a.

“Da, naši testovi se kontroliraju u Berlinu i svaki naš test je ocijenjen kao besprijekoran. Nas je FUCZ spasila nabavkom testova jer smo imali samo 300 testova”, kazala je ona.

Tužilac Pašić je u dodatnim pitanjima direktoricu KCUS-a pitao “ako nije kvalicifirana zašto je rekla da je Drager najdraži”.

“Zato što sam ljekar 27 godina i operisala sam pacijente koji su bili na Drageru. Ja volim Drager to vam je kao omiljena pjesma”. Ni sa Mindray ni sa Make nismo imali problem”, kazala je.

Sudija Džemila Begović pitala je svjedokinju da li je anestezilog govorio o respiratoru Drager ili ona, na šta je odgovorila da je to anesteziolog. Potvrdila je da KCUS nije imao ranije ovu vrstu respiratora, ali da je čula da je “Srbija premrežena”.

Tužilac Pašić pitao je Izetbegović da li je razgovarala o testovima za Covid sa premijerom Novalićem, što je ona negirala.

Tužilac je prikazao poruku sljedećeg sadržaja:

“Morate brzo reagirati na 150.000 testova jer će ih neko drugi kupiti. Nemamo vremena za gubljenje. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje”, navodi se u poruci koju je Novalić uputio Kalajdžić. U narednoj poruci piše samo: Sebija.

Na pitanje tužioca da li je Sebija Izetbegović autor ove poruke, ona je kazala da se ne sjeća.

“Ja se samo sjećam da smo mi dobili testove preko FUCZ-a i to preko UNDP-a”, kazala je.

Sljedeći svjedok bio je Denis Đulalić, direktor firme Cubicus koji je nabavljao medicinsku i zaštitnu opremu.

Sudija Begović pitala je tužioca koja je namjera ispitivanja ovog svjedoka oko nabavke KCUS-a kada to nije dio optužnice, tužilac Mirza Hukeljić je kazao kako žele pokazati “pravilnu nabavku respiratora”.

Firma Cubicus bavi se medicinskim konsaltingom kazao je Đulalić, a kako je kazao firma se nije bavila nabavkom medicinske opreme prije pandemije.

Svjedok je pojasnio da je iz kompanije iz Slovenije s kojom sarađuju dobio upit treba li u BiH nešto od opreme i da je na osnovu toga formirao ponudu koju je poslao na više adresa: bolnice, ministarstva, zavodi.

“To su bile ponude za respiratore, zaštitna odijela, maske, testovi”, kazao je.

U ponudi koju je poslao KCUS-u na zvanični e-mail generalne direktorice ponudio je respiratore Mindray po cijeni po komadu 80.000 KM plus PDV. Pravio je kalkulaciju za 10 do 15 respiratora.

On je kazao da je ponudu poslao u nedjelju, a da je odmah u ponedjeljak kontaktiran iz kabineta generalne direktorice, ali i iz drugih bolnica.

“Pozvali su me iz kabineta generalne direktorice i razgovarao sam sa gospođom Izetbegović da li je ponuda ozbiljnam da li su to ventilatori za odrasle, koliki je rok za isporuku”, kazao je Đulalić napominjući da su se ponude mijenjale iz sata u sat te da je on mogao garantirati za ponudu nakon što dobije novac.

Potpisan je ugovor i KCUS je izvršio uplatu 3 miliona KM koje je uplatio dobavljaču u Sloveniji. No, ugovor nije realiziran.

Advokatica Vidović pitala je svjedoka zašto ugovor nije realiziran.

“Dobavljač nas je obavijestio da postoje problemi da su aerodromi zatvoreni i nije bilo moguće isporučiti iz Kine. Mi bismo morali za svaki dan kašnjenja platiti 30.000 KM KCUS-u i ja sam donio odluku da vratimo novac jer ni dobavljač se nije mogao odrediti kada će dostaviti”, kazao je Đulalić.

On je potvrdio da je Cubicus radio i nabavku testova za FUCZ te da ga je lično kontaktirao direktor Fahrudin Solak jer je dobio broj iz UNDP-a.

Đulalić je došao i na sjednicu Kriznog štaba FBiH i pojasnio nabavku i kakvi su testovi u pitanju.

Odgovarajući dalje na pitanja odbrane Đulalić je kazao da se situacija mijenjala iz sata u sat i da su se mijenjali modeli dostupnih respiratora.

“Sve zemlje ozbiljnije od BiH su upregnule sve svoje resurse i obavještajni aparat da nabave opremu”, kazao je.

Na pitanja advokatica Marsele Bajramović koja zastupa Solaka Đulalić je potvrdio da je i FUCZ-u poslao ponudu u kojoj su navedeni i respiratori i to po cijeni od 109.395 KM po komadu. Iako se nije mogao sjetiti da li je razgovarao sa Sanitom Alagić iz FUCZ-a nakon što mu je predočen zapisnik o saslušanju u SIPA-i iz maja 2020. godine Đulalić je potvrdio autentičnost.

On je kazao da je obavijestio FUCZ da nisu u mogućnosti nabaviti respiratore zbog promjena na tržištu.

Iako je želio dobiti dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za promet medicinskom opremom, Đulalić je kazao da mu je savjetovano da ipak angažuje registrovanog veleprometnika jer procedura registracije bi trajalo dugo. Precizirao je ime osobe koja mu je savjetovala da angažuje veleprometnika Mladen Čančarević.

Advokatica Mirna Avdibegović koja zastupa Fikreta Hodžića pitala je svjedoka da li je samoinicijativno poslao ponude za nabavku opreme što je on potvrdio. Također je kazao kada je poslao ponude da ih nije imao na stanju. O marži koju je uračunao u ponudu nije želio govoriti.       

Naredno ročište bit će 2. aprila kada će biti saslušana dva nova svjedoka.  


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.