26.3.2021. 19:05
0
Komšić: Postavljanje plinovodnih instalacija čin agresije na BiH
Smatra da sad postaje jasno da je ovo bio akt sa one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito učestvovali.
Postavljanje plinovodnih instalacija preko rijeke Save, u svojevrsnoj tajnosti, bez znanja državnih institucija Bosne i Hercegovine, očito je još jedan čin agresije na našu zemlju, u okviru novog vida udruženog poduhvata, domaćih i inostranih aktera, kazao je danas Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, prenosi N1.

“Zatražio sam informacije od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji su jasno rekli da nisu bili uključeni u ovaj postupak, niti postoji bilo kakav dokument kojim se inicira potpisivanje protokola, imemoranduma o saradnji ili međunarodnog sporazuma, kojim bi dvije suverene zemlje, Bosna i Hercegovina sa jedne strane i Hrvatska sa druge strane, ovakvo nešto dogovorom omogućile”, kazao je.

Smatra da sad postaje jasno da je ovo bio akt sa one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito učestvovali.

“Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine”, kazao je Komšić.

Tvrdi da bez obzira sa kolikim ljudstvom raspolažu i kakvi su kapaciteti državne Granične policije, polaganje ovolikih plinovodnih instalacija ne može i ne smije proći neprimijećeno.

“Ovo je sasvim dovoljan povod da se traži odgovornost direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i da nadležni organi, SIPA i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, odmah provjere eventualnu umiješanost pojedinaca u ovakvu nezakonitu aktivnost”, kazao je.

Komšić očekuje od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, da odmah stupi kontakt sa Graničnom policijom BiH koja mora učiniti sve da se bespravni radovi odmah zaustave.

“Vlada Republike Hrvatske neizostavno mora zaustaviti sve radove na plinovodu. Riječ je o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine”, istakao je član Predsjedništva BiH.


(Mirza Kadić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.