2.4.2021. 19:05
0
Šadić: Svi zajedno učinimo sve da bi se zaštitili ljudski životi
U protekla 24 sata u Brčkom je zabilježeno 126 novozaraženih osoba virusom korona, a u brčanskoj Bolnici na covid odjeljenjima smješteno preko 90 pacijenata, saopćeno je iz Vlade Distrikta.
Šef Odjeljenja za zdravsto i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić apelovao na sve građane da poštuju epidemiološke mjere jer je u ovom trenutku, kako je istakao, zdravstveni sistem, koji se već godinu dana bori s pandemijom koronavirusa, preopterećen.

"Razumijem da nam je svima previše mjera i naredbi ali u ovom trenutku zdravstveni sistem je preopterećen. Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta broja zaraženih mi ćemo morati preduzeti znatno drastičnije mjere koje se tiču svih nas, odnosno napraviti kompletno zatvaranje. Apelujem da svi zajedno učinimo sve da bi se zaštitili ljudski životi", naglasio je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge na konferenciji za medije Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH.

Šadić je istakao kako je u protekla 24 sata u Brčkom zabilježeno 126 novozaraženih osoba virusom korona te da je u brčanskoj Bolnici na covid odjeljenjima smješteno preko 90 pacijenata, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

"U covid i trijažnoj ambulanti u Domu zdravlja u proteklih nekoliko dana ljekari obave dnevno minimalno 350 intervencija. Veliki je broj osoba koje moraju primati terapiju tako da smo u sklopu primarne zdravstvene zaštite, odnosno u Domu zdravlja, otvorili dnevnu bolnicu sa nekih 30-ak kreveta“, dodao je.

Šadić je rekao da je Štab za zaštitu i spasavanje danas ponovo razmatrao epidemiološku situaciju te da je odlučeno da sve dosadašnje mjere ostanu na snazi narednih 15 dana, a da se nastava u brčanskim osnovnim i srednjim školama obustavi od 6. do 9. aprila, odnosno sljedeću sedmicu.

Kako je istaknuto, sve preporuke i naredbe Štaba za funkcionisanje privrednih djelatnosti u Brčko distriktu BiH objavljene su na službenom portalu Vlade Brčko distrikta BiH www.vlada.bdcentral.net, a Inspektorat Brčko distrikta BiH će pojačati nadzor nad poštivanjem mjera koje su na snazi.

"Nadležna sanitarna inspekcija će kontrolisati poštovanje epidemioloških mjera, posebno u dane vikenda kao i narednom periodu dokle god situacija bude ovako nepovoljna. Štab nas je danas zadužio da pojačamo nadzor. Molim sve savjesne građane da prijave nepravilnosti i kršenje naredbi na broj telefona Inspektorata“, rekla je glavna inspektorica Inspektorata Brčko distrikta BiH Azijada Ibrahimović.

Govoreći o masovnoj imunizaciji stanovništva Brčko distrikta BiH, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić istakao je da sve teče planiranom dinamikom.

"Vakcinacija je započela prije nekoliko dana, od zdravstvenih radnika, i za sada nemamo prijavljenu nijednu nuspojavu. Sljedeće sedmice vakcinacija se nastavlja u staračkim domovima, a od sljedeće sedmice će biti aktivna i besplatna info linija na koju će se građani moći prijaviti i bit će pozivani na vakcinaciju prema utvrđenom Planu vakcinacije protiv virusa korona“, zaključio je Šadić.
(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.