7.4.2021. 11:44
0
Gradskoj upravi Zenica predata peticija protiv gradnje HE 'Janjići'
- Ovo je rezultat protesta građana Zenice i ekoloških organizacija na račun toga što je 2013. godine, na neki način, falsifikovano mišljenje građana lokalne zajednice, kazao je predsjednik Eko foruma Zenica Zlatan Alibegović.
Predstavnici Eko foruma Zenica i Mjesne zajednice Janjići predali su danas na protokol Gradske uprave Zenica prikupljene potpise i prateću dokumentaciju građanske inicijative za stavljanje van snage odluka Gradskog vijeća Zenica, koje je utvrdilo javni interes za izgradnju Hidroelektrane “Janjići” na rijeci Bosni kod Zenice.

- Ovo je rezultat protesta građana Zenice i ekoloških organizacija na račun toga što je 2013. godine, na neki način, falsifikovano mišljenje građana lokalne zajednice.

Svi su bili protiv, međutim predatoj peticiji se ne može ući u trag,  nema je na protokolu. Izdata je saglasnost, a to su neovlašteno uradila četverica predstavnika mjesnih zajednica- kazao je predsjednik Eko foruma Zenica Zlatan Alibegović, koji ističe kako je, praktično, tada falsifikovan stav mjesnih zajednica, čiji su stanovnici bili protiv izgradnje tog objekta.

Ovo je, podsjeća, obnovljena peticija, a nakon što je u decembru prošle godine Gradsko vijeće Zenice dalo saglasnost na projekt o prijateljskom okruženju.

-Ponovo je data saglasnost, ispred Grada Zenice, na nelegalan način i protivno volji i mišljenu građana mjesnih zajednica- istakao je Alibegović.

Nakon podnošenja ove peticije, napominje, Gradsko vijeće ima obavezu da kao tačku dnevnog reda stavi ovo na sjednici te da se ponovo provede rasprava o projektu, uvažavajući mišljenje građana. Inicijativu su, ističe, potpisala 1.563 građana tog grada, dok je za pokretanje rasprave bilo potrebno prikupiti 1.500 potpisa.

Predsjednik MZ Janjići Miralem Kaknjo, koji napominje da isti stav imaju i predstavnici mjesnih zajednica Gorica, Putovići i Drivuša, koji gravitiraju lokalitetu Janjićki slapovi, gdje je planirana izgradnja HE “Janjići”, koju će graditi JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Prošli sastav Gradskog vijeća, ističe Kaknjo, bio je protiv, ali je aktuelni sastav, kako smatra on, pod pritiskom gradonačelnika Fuada Kasumovića, mimo stava građana, glasao za realizaciju tog projekta.

-Rekao sam gradonačelniku: Mi nećemo stati! Mi ćemo poduzeti radikalne mjere- najavljuje Kaknjo.

Napominje da neće dozvoliti početak pripremnih radova, kao ni utrošak sredstava koja su iz JPEPBiH uplatili na račun Gradske uprave Zenica na ime naknade za prijateljsko okruženje.

Gradsko vijeće Zenice prvi je put o izgradnji HE "Janjići" raspravljalo te jednoglasno dalo svoju saglasnost za izgradnju spomenutog objekta još 2013. godine. Predstavnici četiri mjesne zajednice smatraju kako su, tada, nelegalno i bez javne rasprave prikupljene saglasnosti od tadašnjih rukovodstava tih lokalnih zajednica.  


(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.