12.4.2021. 8:14
1
Sarajevo otvara bašte, a RS i škole: Evo šta od danas (ne)radi
Kako je Vlada Kantona Sarajevo u petak donijela odluku o ublažavanju restriktivnih mjera, od danas će kafići i restorani moći primati goste u otvorenim baštama i na terasama. Ugostitelji će se morati pridržavati ranije propisanih mjera koje se tiču razmaka stolova i ograničenog broja gostiju, a rad u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata nije dozvoljen. Teretanama se dozvoljava rad, ali samo za individualne treninge te bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce, odnosno takmičare.

PREVARENI SMO

Školarci će i dalje pratiti nastavu online, a kladionice ostaju zatvorene. Na snazi ostaje i policijski sat. Podsjećamo na to da su prošlog ponedjeljka u Istočnom Sarajevu ugostitelji, također, otvorili bašte, a od četvrtka im je dozvoljen rad u potpunosti do 22 sata. U RS-u danas za osnovce počinje i redovna nastava.

U Kantonu Sarajevo su kafići bili zatvoreni od 19. marta, zbog povećanog broja zaraženih infekcijom Covid-19. A za taj period, kako kažu iz Sektora za zapošljavanje, najveći broj prijavljenih na birou rada su upravo bili ugostiteljski radnici.
- U posljednjih petnaest dana 209 ugostiteljskih radnika prijavilo se na našu evidenciju, najviše u Novom Gradu 74 osobe, govori Mahir Lokvančić, rukovodilac Sektora za zapošljavanje, i dodaje da su se, također, prijavljivali i telefonisti iz call centara, skladištari, radnici u fitnes-centrima, trgovci u pekarama, trafikama i građevinski radnici.

Amar Trbović, ugostitelj, ističe da su svi počeli otpuštati radnike.

- Bila je najavljena pomoć, mi smo zadržali radnike, jer smo se nadali toj pomoći, a od te pomoći nema ništa, niti je konkurs objavljen. Ljudi su vidjeli da su izrađeni i prevareni i počeli su slati radnike na biro, jer valja tim ljudima isplatiti plate i doprinose, kaže Trbović.

Iz Zavoda napominju da je, uprkos pandemiji, dolazilo i do brisanja s evidencije nezaposlenih.
- S biroa su se najviše povlačili zdravstveni radnici, ljekari i medicinske sestre, govori Edina Ljubuškić, direktorica Zavoda za zapošljavanje, te dodaje da su se od januara do marta na evidenciju nezaposlenih prijavila 5.703 građanina, a da su se u istom tom periodu zaposlile 5.743 osobe.


MANJE ZARAŽENIH

U Trebinju su proteklog vikenda revakcinisane 864 osobe starije od 65 godina, koje su prvu dozu ruske vakcine Sputnjik V primile 20. i 21. marta, rekla je epidemiolog u Domu zdravlja Jelena Durić.
“Tokom jučerašnjeg dana revakcinisane su 64 osobe, a do ovog trenutka revakcinisano je više od 200 ljudi”, kazala je Durić novinarima.

Građani Doboja stariji od 65 godina danas će moći da se vakcinišu bez prethodnog zakazivanja, a imunizacija vakcinama AstraZeneca će se odvijati od 8 do 14 sati u prostorijama Higijensko-epidemiološke službe. 


U Bosni i Hercegovini je prema posljednjim podacima zabilježeno 1.129 novozaraženih koronavirusom, a preminulo je 50 osoba. Od toga, u Federaciji BiH je 1.008 pozitivnih na koronavirus, u Republici Srpskoj 111 osoba i u Brčko distriktu 10 osoba.

U Kantonu Sarajevo zabilježeno je 99 novih slučajeva zaraze i 11 smrtnih slučajeva. Na bolničkom liječenju u Sarajevu nalazi se 547 pacijenata, njih 8 se nalazi na respiratoru. Ovaj broj je znatno manji nego prethodnih dana i sedmica, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.