13.4.2021. 8:18
0
IZBiH poziva na oprez, KS i ZDK-a traže pomjeranje policijskog sata: FBiH razmatra nove mjere
Povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, reisu-l-ulema i Rijaset Islamske zajednice u BiH uputili su Instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti, pozivajući na strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Instrukcijom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa IZ-a i nadležnih državnih organa, navedeno je u Instrukciji.

FBIH ODLUČUJE

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prim. dr. Haris Vranić uputio je molbu Ministarstvu zdravstva FBiH za pomjeranje policijskog sata na 23 sata, a istu inicijativu uputio je i Klub SDA u Zastupničkom domu PFBiH. Vlada ZDK-a jučer je usvojila produženje važećih epidemioloških mjera za još 14 dana, uz konstataciju da će na online sastanku kantonalnih s federalnim premijerom Fadilom Novalićem predložiti da se ograničenje kretanja pomjeri na 23 sata. Nakon tog sastanka, istaknuto je da se situacija u FBiH stabilizirala, te da će prijedlog o pomjeranju policijskog sata biti upućen federalnom Kriznom štabu.
- Federalni premijer će ovaj prijedlog uputiti Kriznom štabu Ministarstva zdravstva na razmatranje, uz ostavljanje mogućnosti kantonalnim vladama i štabovima uvođenja restriktivnijih mjera u kantonu, kažu iz Vlade FBiH.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine danas razmatra prijedloge o trajanju policijskog sata na području FBiH. Iz Federalnog ministarstva zdravstva na naš upit o pomjeranju policijskog sata dobili smo odgovor u kojem se navodi da će Krizni štab Federalnog ministarstva danas zasjedati i razmatrati trenutnu epidemiološku situaciju, zahtjev za pomjeranje policijskog sata u FBiH zbog ramazana, ali i ostale naredbe i preporuke koje su na snazi.
- Do donošenja nove odluke na snazi ostaju mjere zabrane kretanja od 21 do 5 sati ujutro, koje je ranije predložio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, a usvojila Vlada FBiH, rečeno nam je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

U Federaciji BiH počela je distribucija CoronaVac vakcina proizvođača Sinovac koje je donirala Republika Turska. Većina kantona počela je sa vakcinacijom građana starijih od 65 godina, a građani Kantona Sarajevo još čekaju.

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjim izvještajima, registrovana su 444 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 78 osoba kod kojih je potvrđena zaraza.


U Sarajevskom kantonu od jučer su ublažene higijensko-epidemiološke mjere, a omogućen je rad bašti ugostiteljskih objekata, fitness centara i teretana, wellness i spa centara. Odgojno-obrazovni proces odvijaće se prema dosad važećem modelu - online, dok će se klasična nastava izvoditi u specijalnim ustanovama za obrazovanje djece i odraslih. Također, dozvoljava se održavanje praktičnih vježbi i ispita za studente u prostorijama visokoškolskih ustanova, u grupama do 20 osoba i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Premijer KS-a Edin Forto je jučer uputio poruku građanima kantona uz molbu da budemo oprezni.

- Molim vas da budemo oprezni i da nam se ne ponovi ovaj treći val, istakao je Forto.
Čekajući na masovnu imunizaciju, mnogi se interesuju jesmo li stekli kolektivni imunitet. Dr. Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH za Oslobođenje ističe da se planira druga faza takvog istraživanja u FBiH.

- ZZJZFBiH će za mjesec do dva provoditi istraživanje kolektivnog imuniteta. U prvoj fazi ispitivanja koju smo imali u 11. mjesecu prošle godine, kolektivni imunitet u FBiH je iznosio oko 20 posto, kaže dr. Blažević.

Iako je KS nedavno dobio donaciju Republike Srbije od 10.000 doza vakcine AstraZeneca, početak masovne imunizacije u Sarajevu još se ne nazire, za razliku od drugih kantona. Arman Šarkić iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a kaže da će se sa ovom količinom od 10.000 doza nastaviti imunizacija rizičnih kategorija što je, kako kaže, najava treće faze masovne imunizacije koja će se vršiti u dvorani Zetra. Na pitanje kada, nije mogao odgovoriti.

- To je mali broj doza, jer naša procjena je da je u KS-u 72.000 starijih od 65 koji su rizična grupa, a onda imamo 162.000 hroničnih bolesnika od 420.000 građana. Sa te dvije kategorije mi smo već premašili 200.000. Ovo se odnosi samo na starije od 65 i hronične bolesnike, jer ima 126.000 registrovanih hroničnih bolesnika. To govori u prilog da ozbiljne masovne imunizacije u KS-u ne može biti dok ne dobijemo ozbiljne doze, a to je 250 - 350 hiljada doza. Nažalost, mi još ni u najavi nemamo tu količinu doza, naglašava Šarkić, dodajući da je veoma značajan broj zdravstvenih radnika vakcinisan.

I dalje će se raditi imunizacija po prioritetima. Kada se radi o prijavljivanju za imunizaciju starijih osoba koje nemaju uslove za prijavu putem aplikacije, Šarkić naglašava kako će, pošto će prijavljivanje putem aplikacije rasteretiti telefone, uslijediti telefonski kontakt sa ljekarom porodične medicine za prijavu za vakcinaciju.

U ZDK-u do sada je vakcinisano 5.240 ljudi, prvenstveno zdravstvenih radnika, dok je imunizacija starijih od 65 u početnoj fazi.

- Sa vakcinacijom koja je u toku (uključujući današnji dan), broj vakcinisanih osoba ukupno će iznositi 5.240 (zdravstveni radnici u javnim i privatnim ustanovama i osoblje u staračkim domovima). U manjim mjestima je krajem prošle sedmice počela vakcinacija osoba starijih od 65 godina, a u većim vakcinacija starijih od 65 godina kreće početkom ove sedmice, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Tokom dana Institut očekuje isporuku CoronaVac vakcina proizvođača Sinovac, koje je BiH donirala Republika Turska, a do sada je utrošeno ukupno 1.140 doza vakcina Pfizer/BioNTech.
- Ukupno 1.140 doza je iskorišteno za prvo vakcinisanje Pfizer/BioNTech vakcinama. Što se tiče najava, danas dolazi 1.346 doza Sinovac vakcina, koje će ići domovima zdravlja za vakcinisanje osoba starijih od 65 godina, dodaju iz Instituta.

Unsko-sanski kanton bilježi 42 nova slučaja zaraze virusom SARS-Cov-2, a na snazi su identične mjere, prenosi Oslobođenje.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.