13.4.2021. 12:15
0
Politika Slovenije usmjerena je ka članstvu BiH u Evropskoj uniji, dokument plana o ,,mirnom raspadu'' ne postoji; ovakvo neodgovorno ponašanje moglo bi samo dovesti do novog rata na Balkanu
Pisanja medija o neslužbenom dokumentu koji je Janez Janša uputio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, a koji se poziva na raspad BiH, izazvao je burne reakcije na političkoj sceni.

Kako se navodi, premijer Slovenije se zalaže za za promjenu granica Srbije i Kosova prema planu Vučić-Tači, koji je bio u igri još dok je predsjednik SAD-a bio Donald Trump, ali mu se snažno protivila Njemačka. Predviđa se dalje odcjepljenje Republike Srpske, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom, te priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Janša se povodom ovih špekulacija oglasio na Twitteru, napisavši da se sa Charlsom Michelom poslednji put susreo prošle godine, te da tako sada nije bilo moguće da mu je neki dokument predao lično. Prema Janšinim riječima, Slovenija ozbiljno traži riješenja za razvoj regiona i perspektivu zemalja zapadnog Balkana u okviru EU, a ovakvim pisanjima se taj plan samo bespotrebno sabotira.
Inostrani mediji, pak, tvrde da dokument postoji ali da je poslat po neslužbenom protokolu.

Raspad Jugoslavije je završen, igranje sa BiH moglo bi ugroziti Evropu

Slovenski predstavnici u Evropskom parlamentu, Klemen Grošelj i Irena Joveva su izjavili da Slovenija, prije svega, treba da podržava dalji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i bude iskreni posrednik u tom procesu'', naravno u skladu sa evropskim vrijednostima, načelima, ugovorima i sporazumima, a bez želje za promjenom granica među državama u toj regiji. 

Zbog geografskom položaja cijelog Balkana, BiH se nalazi na samoj raskrsnici evropskih i istočnih pitanja i politika. Svake promjene, kako u njenom internom, tako i eksternom uređenju i politici, mogli bi samo negativno uticati na Evropu i baciti u vodu sve dosadašnje napore o stvaranju povoljnog političkog okruženja.

Tanja Fajon: Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu

Na društvenoj mreži Twitter oglasila se i predsednica SD Tanja Fajon i odgovorila na navodni dokument u kojem je Janša izneo viziju „konačnog raspada Jugoslavije“. Ona je napisala: „I ovih dana sam preplavljena pozivima i brojnim zabrinutim porukama iz BiH koje upozoravaju da Janez Janša pokušava da dovrši plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske sa predlogom za mirni raspad BiH. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu! "

Kako prenose strani mediji, u nedavnom razgovoru njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina, jedna od tačaka je bila i Bosna i Hercegovina kao jedna od najvažnijih vanjskopolitičkih tema. Detalji, međutim, nisu poznati.

Bilo da se radi o navodima ili Janšin dokument o raspadu Bosne i Hercegovine zaista postoji, očigledno je da se vatra samo rasplamsala i da su se ovim, možda, samo neke stare rane ponovo ozlijedile. 


(Semra Šantić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.