13.4.2021. 13:39
0
BPK Goražde dobio 100 doza Sinovac vakcine
- Ovdje se radi o jednodoznoj vakcini koja se čuva na temperaturi plus dva - plus osam stepeni što je jako dobro, sa rokom trajanja do 2023. godine tako da se radi o jednoj stabilnoj vakcini kada je upitanju hladni lanac.
Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jutros je isporučeno 100 doza vakcine Sinovac, kineske proizvodnje,  potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo.

Po njenim riječima, sa novim dozama bit će nastavljena vakcinacija stanovništva u porodičnim ambulantama.

- S obzirom da je u BPK završena vakcinacija zdravstvenih radnika i štićenika i uposlenika Doma za stara i iznemogla lica, ove vakcine će već sutra biti distribuirane u porodične ambulante da se nastavi vakcinacija hroničnih bolesnika i starijih osoba. Sa ovom isporukom, broj doza vakcina protiv Covida 19 se popeo na 534, s tim da se i kod ove vakcine vrši revakcinacija i mi smo već dobili i taj dio koji ćemo čuvati u Zavodu za javno zdravstvo - istakla je Bičo.

Navela je da je riječ o stabilnoj vakcini čija efikasnost nije upitna.

- Ovdje se radi o jednodoznoj vakcini koja se čuva na temperaturi plus dva - plus osam stepeni što je jako dobro, sa rokom trajanja do 2023. godine tako da se radi o jednoj stabilnoj vakcini kada je upitanju hladni lanac. Vakcina Sinovac je dosta korištena u Turskoj i njena efikasnost je iznosila preko 83 posto, dakle negdje kao što je AstraZeneca i Pfizer, a radi se o većoj populaciji gdje je dosta stanovnika tamo vakcinisano ovom vakcinom - pojasnila je ona.

Naglasila je da građani ne trebaju imati nedoumice da li primiti vakcinu Sinovac ili ne, te da generalno trebaju obaviti imunizaciju prvom dostupnom vakcinom.

- Ovdje se takođe  radi o atenuiranom virusu, dakle to je umrtvljeni virus koji ne može izazvati bolest kod osobe koja je primi, ali može izazvati stvaranje antitijela i imuni odgovor koji se razvije dvije - tri sedmice nakon prve doze ili sedmicu nakon druge doze. Generalno, građani se trebaju vakcinisati sa prvom dostupnom vakcinom s obzirom na stanje koje imamo, jer mi više nemamo vremena čekati, ali da imamo veći broj doza mi bi već imali i veći broj vakcinisanih. Poručujem građanima da nemaju potrebe da biraju jer bitno je vrijeme i treba što prije da se vakcinišu vakcinom koja je dostupna - naglasila je Bičo.

Istakla je da tokom dosadašnje vakcinacije AstraZeneca i Pfizer vakcinom nije bilo ozbiljnijih reakcija.

U BPK Goražde u protekle dvije sedmice bilježi se pad broja novozaraženih i porast broja oporavljenih od koronavirusa. Trenuto su aktivna 203 slučaja, dok se u izolaciji nalazi 605 osoba.

U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde na liječenju je 13 osoba, dok je u vanbolničkom izolatoriju u Đačkom domu smješteno 12 pacijenata. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizirano je 14 osoba iz Goražda.  

Od početka pandemije Covid 19 oporavilo se 1.712 osoba, a zbog posljedica koronavirusa na području ovog kantona preminula je 71 osoba.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.