14.4.2021. 11:24
5
Krizni štab baca Vladu FBiH u vatru: Ima li smisla zabrana kretanja od 21 sat?
Od početka pandemije jasno je da se niti jedan nivo vlasti ne snalazi kako treba, čak ni iskustvo od godinu dana nije pomoglo kriznim štabovima da sinhronizuju mjere i jasno znaju šta i kada treba primijeniti. A, druga godina pandemije teče.

Posebno iznenađuje totalno nerazumijevanje potreba vjernika. Vlasti ih nisu pokazale ni za Uskrs, a sada ni za ramazan, jer je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva FBiH odbio prijedlog ministra zdravstva KS Harisa Vranića da se policijski sat pomjeri i da počinje od 23 sata, a ne od 21.

Jer, realno do 21 sat se faktički ne stigne ni iftariti, a kamoli šta više. A, kao vlasti su željele pomoći ugostiteljima, pa su im otvorili bašte!? U drugim dijelovima BiH sve je otvoreno, a sigurna sam da će postači put Istočnog Sarajeva!

„Kada vlast nema rješenja propiše mjeru koja nema smisla, a može se provoditi. Takva licemjerna mjera je omogućavanje rada ljetnim baštama ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, iako se prije nekoliko dana na osnovu vremenske prognoze znalo da će u narednih 15 dana biti padavine i vrlo niske temperature. Nije mi jasna potreba da se masakrira ugostiteljstvo u Kantonu Sarajevo, dok imamo prepun javni gradski prijevoz i rad restorana i kafića u Istočnom Sarajevu. 

Da li je veći rizik u ručati u restoranu s razmaknutim stolovima gdje se poštuju sve epidemiološke mjere u odnosu na vožnju u prepunom tramvaju ili večeri u restoranu u Istočnom Sarajevu? Ispravite nepravdu. Građani traže više zdravlja i više posla, a ne svađe ili bijesa zbog fotelja“, poručio je Nihad Čolpa, zastupnik u Federalnom parlamentu.

Čolpa je suštinski u svom promišljanju otkrio prevaru koju nam serviraju, a pod krinkom brige za naše zdravlje.

Znamo od početka da je Ministarstvo zdravstva FBiH najslabija karika u lancu, ministar Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) kao da ne postoji, osim kada se trebalo pohvaliti vakcinacijom, a neki drugi pojedinci iz Kriznog štaba najviše rade na svojoj promociji u javnosti.

I nošenje maski je kamen spoticanja, i sudovi su zatrpani ovakvim predmetima. Posebno nakon presude Ustavnog suda, hoće li sada doći nove tužbe o zabrani kretanja? Da li će policija kažnjavati vjernike koji se vraćaju s iftara?

Na sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva ocijenjeno je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

Predloženo je produženje mjera za narednih sedam dana, kada će Krizni štab ponovo zasjedati.

Prijedlog mjera će biti poslan Vladi Federacije BiH na usvajanje. Sada bi Vlada FBiH trebala, ukoliko imaju senzibiliteta i za ugostitelje, za koje kažu da više nemaju novaca, ovakav prijedlog odbaciti jer to mogu i učiniti. Krizni štab je savjetodavno tijelo i njegove odluke Vlada može prihvatiti ili ne prihvatiti. 

Jer ova diskriminacija mogla bi proizvesti nove tužbe i nove nadoknade šteta koje su već nemjerljive.

Ali, da bi sebe zaštitili iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva napominju da oni samo predlažu, a Vlada FBiH usvaja mjere. No, ima li Vlada FBiH mudrosti i snage da djeluje kako treba?


(Patria)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.