15.4.2021. 8:15
0
SAD završavaju rat u Afganistanu
Predsjednik SAD Džo Bajden zvanično je saopštio odluku o povlačenju američkih snaga iz Avganistana do 11. Septembra ove godine. Simbolično, tog datuma će biti 20. godišnjica terorističkog napada na Njujork.

Povlačenje vojske počeće 1. maja.

Istakao je da će time biti okončan "najduži američki rat".

Bajden je, tokom obraćanja naciji iz Ruzveltove sobe u Bijeloj kući, poručio da su poslije napada na Njujork 2001. godine, "američke snage otišle u Afganistan kako bi se obračunale sa Al-Kaidom".

"Ispratili smo Osamu bin Ladena do vrata pakla i to smo učinili", rekao je.

On je dodao da je "vrijeme da završimo ovaj vječni rat".

Bajden je upozorio da ukoliko američke snage tokom povlačenje odgovoriti na bilo kakav pokušaj napada.

Napomenuo je, spomenuvši svog sina, kako važno služiti državi, ali je rekao i da rat sa Afganistanom nije nikada trebalo da postane generacijski, te da postoje članovi trupa čiji su roditelji takođe išli na to ratište.

"U posljednjih 12 godina nosio sam sa sobom na karti koliko je Amerikanaca poginulo u Afganistanu. Poginuo je  2.488 član američkih trupa, a povrijeđenih je više od 20.000", rekao je Bajden.


(Patria)

SADBiden
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.