16.4.2021. 9:07
0
11 udruženja traži od Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida
Navršile su se dvije godine od pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, kada je 12 organizacija žrtava napisalo apel i poziv svjetskim i evropskim institucijama u kojem su, između ostalog, tražile da se ime Radovana Karadžića ukloni sa studentskog doma na Palama. Pozdravljamo skidanje natpisa - table sa navedenog doma i određene akcije međunarodnih institucija nakon našeg pisma - apela, navode iz 11 udruženja žrtava rata i svjedoka genodica, logoraša, nestalih, ubijene djece Sarajeva.

"Protekle dvije godine su pokazale da presuda Karadžiću ne samo da nije osujetila i smanjila negaciju genocida, već su negatori genocida još jače i snažnije pojačali svoje negatorsko djelovanje.

S tim u vezi, ponovo pozivamo međunarodne institucije, posebno međunarodne predstavnike u BiH da hitno pristupe zaustavljanju svih oblika negiranja genicida i da HITNO visoki predstavnik  u BiH nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina", navodi se. 

Zahtjev potpisuju: Udruženje - Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje - Žene žrtva rata, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Organizacija porodica šehida, poginulih boraca, nestalih "Vrbanja" Kotor-Varoš, Udruženje logoraša - Prijedor 92. Udruženje nestalih općine Vogošća, Udruženje nstaih općine Ilijaš, Udruženje Žena Podrinja, Udruženje zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik, Udruženje Žene Srebrenice. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.