17.4.2021. 9:05
0
Dosta je ucjena visokog predstavnika: Ništa od poništavanja odlikovanja ratnim zločincima?
Kolegij Narodne skupštine RS-a zakazao je za 27. april nastavak 15. redovne, po čijem okončanju će početi 16. sjednica na kojoj će biti razmatran zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o oduzimanju odlikovanja koja je taj entitetski parlament dodijelio osobama osuđenim za ratne zločine tokom rata u BiH.
NEMA POVLAČENJA

- Kolegijum je odlučio da NS zauzme stav o pismu visokog predstavnika i odgovor u formi pisma ili formi nekih zaključaka, kazao je u petak predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović.
Dodao je “da ne postoji nijedan pravni dokument kojim bi moglo da se tretira pismo visokog predstavnika NSRS-u”, te da je “tumačenje nekih pravnika da je jedini način da se povelje oduzmu sudskim putem”.
- Za svako lice nadležan lokalni sud razmatra mogućnost oduzimanja i donosi odluku ovakvu ili onakvu, a drugi način ne postoji. Vidjećemo kakav će stav i odgovor na pismo visokog predstavnika zauzeti NSRS, naglasio je Čubrilović.
Šef Kluba SDS-a u NSRS-u Miladin Stanić smatra da NSRS ne treba da usliši zahtjev visokog predstavnika, kazavši da SDS nije podržao da se Inzkovo pismo uvrsti u dnevni red redovne sjednice.
- Nećemo podržati povlačenje povelja. NS nije dodijelio ove povelje, već Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada NSRS-a, rekao je Stanić.

Ova tema zaslužuje pažnju, da se više njom ne bavimo ukoliko želimo da sutra živimo bolje nego danas, kaže Bratić


Šef Kluba SNSD-a Igor Žunić očekuje da će NSRS zauzeti zajednički stav o pismu visokog predstavnika “i jasno mu odgovoriti da nema pravo da na takav način komunicira sa najvišim zakonodavnim tijelom RS-a niti mu je to mandat”.

Žunić smatra da je pismo vrsta ultimatuma i ucjene kojim Inzko pokušava da degradira NSRS.
- Stav SNSD-a je da parlament Republike Srpske to mora da presiječe, jer je očito da bi se ova vrsta ucjene i ultimatuma samo nastavila, rekao je Žunić.

Poslanik grupe Zajedno za BiH u NSRS-u Senad Bratić ističe da je ovo dobra prilika za Narodnu skupštinu RS-a da ispravi grešku koju je napravila tom prilikom i dodijelila povelje i odlikovanja presuđenim ratnim zločincima.

- Nadam se da se ta šansa neće propustiti i da će se ta greška popraviti, da se skine kolektivna odgovornost sa cijelog naroda. Svaki ratni zločin ima ime i prezime počinioca i žrtvu. Organ koji je dodijelio odlikovanja treba ih i povući. Bilo rasprave ili ne bilo, mi iz poslaničke grupe Zajedno za BiH smatramo da je ovo prilika i da je sve ono što se događalo bio skandal u pravom smislu riječi, da se dodijele odlikovanja osobama koje su presuđene za ratni zločin u BiH, kaže nam Bratić.

ŠETNJA SARAJEVOM

Inzko je u pismu naveo da su među nagrađenim i svi bivši predsjednici NS-a i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje.

Predsjednik Kluba PDP-a Perica Bundalo ističe da “visoki predstavnik već drugi put u nekoliko mjeseci postavlja ultimatume i s pravom se pitamo na šta se može odnositi sljedeći koji će uputiti”.

- Na zgradi Vijećnice u Sarajevu stoji tabla na kojoj je srpski narod direktno označen kao zločinački. Pored te table prođu hiljade ljudi dnevno, sigurno i visoki predstavnik vrlo često, ali na to nema reakcije – nema pisama niti ultimatuma. To je sramota, smatra Bundalo, piše Oslobođenje.


(Admir Oručević)
RSEntitet
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.