17.4.2021. 11:23
0
SABNOR o non paperima: Vraća se fašizam u Evropu
Nakon obznanjivanja raznih non paper pisama o sudbini Bosne i Hercegovine, te brojnih reakcija na njih, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, mi antifašisti Bosne i Hercegovine ne možemo na sve to ostati nijemi, saopceno je iz SABNOR-a.

Valja odmah na početku reći da se u Evropi fašizam vraća kao državna ideologija, ne u smislu crnih košulja i ratova, ali se vraća u svojoj suštini. Rezultat toga su kod nekih od evropskih vođa stvorene ideje o prekrajanju granica i stvaranju novih geopolitičkih odnosa u kojima oni i njihove države mogu na neki način profitirati.

Jalov posao. Države nastale raspadom Jugoslavije postale su samostalne zahvaljujući antifašističkom AVNOJ-u, te su decidno priznate u avnojevskim granicama. Diranje bilo koje od avnojevskih granica značilo bi i poništavanje avnojevskog principa za sve, a onda bi po inerciji bile napadnute granice svih novonastalih država od njihovih susjeda. Kuda bi to vodilo i šta bi se dešavalo u Evropi bolje je i ne pominjati.

Međutim, nas u svemu ovome zabrinjava nesposobnost i direktan rad protiv države BiH brojnih izabranih dužnosnika na najviše državne funkcije. Neki od njih direktno rade protiv države i za interese drugih država. Smatramo da u našem zakonodavstvu ima dovoljno kaznenih odredbi koje se mogu koristiti protiv svih, koji ruše ustavni poredak države, svojim djelovanjem svjesno izazivaju strah i paniku među stanovništvom, šire nacionalnu i vjersku mržnju, te svojim svjesnim nedjelovanjem urušavaju institucije države.

Pozivamo sve nadležne pravosudne organe da iskoriste svoje zakonske ovlasti i stanu u zaštitu države.

Istovremeno pozivamo građane na organizovani otpor svima koji na bilo koji način ugrožavaju teritorijalni integritet naše domovine. Pozivamo vas u opštenarodni antifašistički front, da i danas, kao i naši prethodnici ranije, zaštitimo sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine.

Smrt fašizmu – sloboda narodu


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.