18.4.2021. 14:31
0
Protestna vožnja u Goraždu: Roditelji traže povratak djece u školske klupe
FOTO: Avaz
- U Općini Pale u FBiH imamo jednu školu sa 56 učenika, bez zaraženih u proteklih deset dana, a u Goraždu imamo četiri osnovne škole sa oko 1.900 učenika i 48 zaraženih u proteklih deset dana, kazala je Klovo–Kajić.
Nezadovoljna zbog produženja epidemioloških mjera, zbog kojih djeca u BPK Goražde ostaju na online sistemu nastave, grupa roditelja iz Goražda organizirala je protestnu vožnju gradom. Oni smatraju da se pandemija postepeno smiruje, ističu da škole nisu ni bile izvor zaraze i zahtijevaju povratak učenika u klupe, piše Avaz.

- Vladi BPK želimo ukazati da treba odmah otvoriti škole za učenike, to je naš prvi zahtjev. Drugi zahtjev je da Vlada i Krizni štab napravi plan da se naredna školska godina obavi u učionicama, a ne online - kazala je Delila Klovo–Kajić, osnivač neformalne grupe “Roditelji Goražda”.

Navela je da u općini Foča u FBiH postoji jedna osnovna škola sa 122 učenika, a u toj općini u proteklih deset dana bilo je sedam zaraženih. 

- U Općini Pale u FBiH imamo jednu školu sa 56 učenika, bez zaraženih u proteklih deset dana, a u Goraždu imamo četiri osnovne škole sa oko 1.900 učenika i 48 zaraženih u proteklih deset dana. 

U novembru smo išli u školu čak i kada smo imali po 30 zaraženih dnevno. Deset vlada je donijelo odluku da vrate djecu u školske klupe, a naša i Vlada ZDK su jedine koje su produžile online nastavu – navela je Klovo–Kajić.

Putem društvenih mreža čuju se i drugačiji zahtjevi, da djeca ostanu na online sistemu nastave sve dok epidemiološka situacija ne bude u potpunosti stabilna. 

Iz Ministarstva zdravstva BPK Goražde kazali su da još nekoliko dana strpljenja nikome ne bi trebalo predstavljati problem, jer polazak djece u školu ne znači samo okupljanje djece u razredima, već i veće gužve u gradu i ispred škola, gdje roditelji čekaju djecu po završetku nastave.
(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.