19.4.2021. 18:25
0
Hota-Muminović poručila roditeljima školaraca u KS: Djeci je mjesto u klupama, svakodnevno komuniciramo sa strukom
Naida Hota Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo, pojasnila je odluku da se učenici od 1. do 4. razreda, kao i učenici 3. razreda javnih i privatnih srednjih škola, te JU Srednja muzička škola vrate u školske klupe. Ovo je odluka koja je podijelila javnost, roditelje - te su brojni izrazi nezadovoljstva, ali i odobravanja.

Hota Muminović je kazala da se u pandemiji prati svaki dan, ali je saglasna s tim da se kasno iskomunicirala poruka. Ipak, istaknula je kako je procjena struke da treba krenuti sa popuštanjem ove mjere, te da su učionice sigurne za učenike i nastavnike.

- Ako broj novozaraženih nastavi padati, kako je trenutno zabilježen pad, mislim da možemo očekivati povratak još jednog dijela učenika. U četvrtak ćemo zanti da li će se to desiti, istaknula je ministrica.

- Izbalansirani su zdravstveni razlozi i pedagoški razlozi. Djeci je mjesto u klupama, najbolje uče i najbolje se socijaliziraju. Pedagoški razlozi su aksiomi. Situacija je bila takva da bilježmo pad novozaraenih, pokazatelji su dobri, rekla je navodeći da neće biti opuštanja u smislu epidemioloških mjera.

- Kada se pedagoška i zdravstvena odluka spoje – postepeno uvodimo jedan dio učenika u škole, izjavila je Hota Muminović.
Naida Hota Muminović je rekla da je ovo zaključak Vlade KS.

- Mi smo odlučili da ćemo u periodu krenuti postepeno popuštanje mjera, prednost smo dali školama. Svugdje u svijetu se prve otvaraju – zadnje zatvaraju. Krenuli smo sa popuštanjem u školama, pa onda u ostalim segmentima, navela je ona.

- Vanredna sjednica Vlade je zakazana u petak. Kao ministrica zagovaram da odluke moraju biti blagovremeno saopštene i roditeljima školama. Čim smo imali stav komunicirali smo prema školama i roditeljima, rekla je Hota Muminović, dodavši da se to s pravom ističe kao kritika.

Epidemiološki podaci se redovno komuniciraju, “mi ove mjere živimo”, istakla je Hota Muminović.

Ona je rekla da se prema podacima Zavoda za javno zdravstvo procenat zaraženih u dobnim skupinama nije značajno promijeno, odnosno – ostao je isti.

- To su sve epidemiološki podaci, komuniciramo ih sa zdravstvenom strukom. Na početku trećeg vala, kada smo kritikovani što djecu svu ne vratimo u školske klupe – vidjeli smo tendenciju rasta. Epidemiolozi su rekli da nije vrijeme za to. Sada možemo učenike postepeno vraćati, izjavila je ministrica.

Ona je kazala i to da je gubitak svakog prosvjetnog radnika tokom pandemije nenadoknadiv, a nažalost, prosvjetni radnici nisu na listi prioriteta za vakcinaciju.

- Sve vrijeme zagovram da prosvjetni radnici trebaju biti u listi prioriteta. Što se mene tiče – vakcinisat ću se kada i prosvjetni radnici. Postoje ustaljeni redoslijedi koji su ustanovljeni i na federalnom nivou, rekla je ministrica.

Hota Muminović je poručila da učenike ne bi vratili u škole da nisu sigurni i da nisu dokazali da su školske klupe sigurne za njih i za nastavnike.

Poručila je da nije bilo niti će biti popuštanja epidemioloških setova mjera, dodavši da treba paziti na zbornice i privatna okupljanja, piše portal N1.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.