21.4.2021. 13:20
0
Sutkinja Begović Novaliću: Cijelo vrijeme spavate, kad god vas nešto pitam vi kasnite
U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću (SDA) i drugima optuženim u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme "Srebrena malina". Oni su optuženi za nabavku 100 respiratora iz Kine u vrijednosti 10,5 miliona KM. Sudi im se i za nabavku medicinske opreme vrijedne 2,9 miliona KM.

Sastavljanja finansijskih izvještaja

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Na današnjem ročištu svjedočili su Davor Pehar, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Marina Bera, pomoćnik fedralnog ministra zdravstva za organizaciju i razvoj zdravstvenog sistema.

Pehar je danas pojasnio kada je imenovan za člana Federalnog kriznog štaba. Na pitanje tužioca Džermin Pašića Pehar je obrazložio na koji način su nastala dva dokumenta za plan nabavke medicinske opreme, među kojima su bili i respiratori. On je naveo da su svi kantonalni Zavodi javnog zdravstva naveli šta im je potrebno od opreme i da su se okvirno time vodili.

Također je kazao nije bio zadovoljan dinamikom nabavke odnosno da oprema nije nabavljena na vrijeme, što je i rekao Novaliću tokom jednog sastanka.

Između ostalog Pehar je dobio dopis od FUCZ u kojem je navedeno da prema ugovoru sa "Srebrenom malinom" Zavod treba obezbjediti osobu koja će izvršiti tehnički prijem respiratora. Pehar je rekao da takva osoba u Zavodu ne postoji biti mu je to neko ranije kazao pa na dopis nije ni odgovorio.

Šta želi pitati

Nakon što su odbrane završile sa unakrsnim ispitivanjem sutkinja je smušenog Novalića pitala da li želi nešto pitati svjedoka.

Novalić nije reagirao nakon čega mu se sutkinja Džemila Begović obratila:

- Cijelo vrijeme spavate, kad god vas nešto pitam vi kasnite - upozorila je sutkinja Begović Novalića.

Na prošlom ročištu iskaz je dala Aida Čorbeg, anesteziolog iz Travnika. Ona je pojasnila okolnosti komunikacije sa Novalićevom sekretaricom Bahrom Džakom, koja se prema ranije prezentiranoj prepisci interesirala o kvaliteti pojedinih vrsta respiratora.

Iskaze su do sada pred sudom dali i bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, direktor firme “Cubicus“ Denis Đulalić, Novalićeva sekretarica Bahra Džaka i Lejla Cilović Lagarija, stručna saradnica u Federalnom zavodu za javno zdravstvo, prenosi avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.