21.4.2021. 16:55
0
A, kako je sve počelo: Trampizam nad Balkanom i Dodikov lobista
Bivši pomoćnik direktora američke CIA-e za Balkan u toku rata Steven Meyer, koji je poznat po kontroverznim stavovima po pitanju našeg regiona, kazao je da BiH nije održiva i da to nije prava već fiktivna država, idejni je tvorac svega trenutnog, haosa oko ‘non-papera’, ‘mirnih razlaza’.

Ono što je javno govorio, a radio uz finansijsku podršku Milorada Dodika, lidera SNSD-a sada se ostvaruje. 

Da se uvjerite u to neophodno je pročitati jedan intervju za Novosti.rs iz 2018. godine, a čiji su dijelovi interpretirani u ‘non-paperu’ koji prekraja granice država zapadnog Balkana.

“Hrvatsko stanovništvo u BiH se smanjuje, ali postoje dijelovi BiH gdje bi trebalo održati referendum o pripajanju Hrvatskoj. To ostavlja prostor za malu bošnjačku državu. Ona ne bi bila manja od Kosova i mislim da bi i tu muslimansko stanovništvo trebalo da ima zaštitu, kao Srbi na jugu Kosova, i Albanci u sjeverno od Ibra. Srbi ponavljaju: "Ne možemo dozvoliti 'veliku Albaniju'!" Moj odgovor je: "Zašto? Čega se bojite?" Jači ste od Albanije, bogatiji od nje. Ohridski sporazum se manje-više drži, ali i tu bi trebalo održati referendum o tome kakav sistem narod želi. Ako se to sve učini mirno, tokom više godina, uz pregovore, i što je najvažnije, ako velike sile ostanu po strani, sve ovo je sasvim izvodivo”, govorio je Meyer, a što danas imamo u ‘non-paperu’.

Kompletna situacija je, smatraju dobri poznavaoci prilika, zaostavština Donalda Trumpa. Meyer je isticao da Trampova administracija mnogo vjeruje u lokalno samoopredjeljenje. Dolaskom Joe Bidena ovakav koncept je poražen, a na Balkanu posljednji recidivi se u formi 'non-paper' još uvijek valjaju nad BiH. 

Meyer je i u maju 2012. godine iznio tvrdnje kako smatra da je raspad BiH neminovan. I tada je smatrao da podjele između entiteta Federacije BiH i Republike Srpske rastu i da bi u "interesu Srba bilo najbolje rješenje da se odvoje".

Steven Meyer, prije skoro deset godina, priznao je za RTRS, da radi za TSM Global Consultants.

TSM Global Consultants je konsultantska kompanija iza koje se krije ime Obrada Kesića, tadašnjeg analitičara i kolumniste beogradske Politike. Kesić, koji živi u Americi i tada je bio na čelu Predstavništva RS-a u Washingtonu, stariji je partner upravo u TSM Global Consultants za koju radi i Meyer.

Budući da Kesića smatraju Dodikovim čovjekom u Americi, koji praktično koordinira lobistima što za velike novce otvoreno rade za interese RS-a u Washingtonu, vjeruje se da je i bivši obavještajac Steven Meyer direktan Kesićev izbor, što u mnogome objašnjava njegove motive.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.