7.5.2021. 13:16
0
Muftija Pitić: Pravosudne institucije nisu spremne rušenje vjerskih objekata prepoznati kao ratni zločin
Podsjetio je da se rušenje ovog arhitektonskog bisera dogodilo na današnji dan 1993. godine, u zoni gdje nije bilo nikakvih ratnih dejstava ili stranih trupa koje su prijetile Banjoj Luci ni na koji način.
Bili bismo sretniji da je Dan džamija određen nekim drugim povodom, da je to neki civilizacijski iskorak, da smo napravili nešto monumentalno važno za svjetsku civilizaciju, ali s obzirom na okolnosti i ovaj prostor u kojem živimo i koji pamti jako ružne dionice svoje povijesti, Dan džamija je određen rušenjem Ferhadija džamije u Banja Luci – kazao je povodom 7. maja, Dana džamija, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Podsjetio je da se rušenje ovog arhitektonskog bisera dogodilo na današnji dan 1993. godine, u zoni gdje nije bilo nikakvih ratnih dejstava ili stranih trupa koje su prijetile Banjoj Luci ni na koji način.

- Ono što nas posebno čini tužnima je da pravosudne institucije BiH još nisu spremne ni u jednom slučaju da rušenje vjerskih objekata prepoznaju kao ratni zločin i sastavni dio ataka na drugog i drugačijeg. Mi ovih dana imamo, nažalost, vjerovatno blokiranje računa Medžlisa IZ Ustikolina zato što je izgubio tužbu zbog zastare predmeta rušenja Turhan–begove džamije - kazao je ef. Pitić.

Ocijenio je da to dovoljno govori o, kako je kazao, nespremnosti da se rušenje jednog vjerskog objekta takođe smatra zločinom.

- Da li je to samo nespremnost našeg pravosuđa ili je to šira priča, ja ne znam ali činjenica da nijedno rušenje 16 banjalučkih džamija ili naše džamije u Ustikolini ili 12 džamija u Foči, još uvijek nije dobilo epilog na sudu, kakav treba da dobije. Sve to govori u kakvom društvu živimo – istakao je on.

Naglasio je da je na području muftijstva goraždanskog do danas obnovljen veliki broj vjerskih objekata, a za neke je gradnja u toku.

- Mi smo sve naše naše porušene objekte na prostoru Medžlisa IZ Rudo završili, u Rogatici nam je ostala još Arnaudija džamija, u Čajniču privodimo kraju radove na obnovi džamije Sinan-paše Boljanića, ostala nam je džamija u Bezujnu i nju ćemo vjerovatno krenuti raditi ove godine - naveo je muftija goraždanski.

Dodao je da posebno raduje činjenica da je prvi put ove godine obavljen namaz u džamiji na Civilinu, u Općini Foča u FBiH.

- To je džamija koja 80 godina čeka da je neko podigne, džamija u kojoj su činjeni strašni zločini prije 80 godina. Raduje nas takođe da ćemo prvi Bajram nakon agresije na BiH klanjati u džamiji u Orahovcima u Višegradu gdje ću lično biti tamo da na svoj način zahvalim ljudima koji su bili veliki zaljubljenici u taj posao. Već nekoliko mjeseci oni svakog vikenda organiziraju akcije, okupe se, rade koliko mogu, znaju i umiju,  i hvala dragom Bogu, i njeni radovi su pri kraju - kazao je ef. Pitić.

Istakao je da je, kada je riječ o Višegradu, preostala još obnova džamije u Žlijebu, koja je takođe pri kraju.

- Vjerujem da ćemo, ako Bog da, ako ne ove, onda naredne godine 'proklanjati' i nju. Naravno, Foča nam ostaje za kraj jer je to najviše,  puno i u finansijskom i organizacijskom smislu, podizanje svega onoga što je srušeno 1992. godine. Dakle, lahko je izgraditi objekte jer IZ ima svoje kapacitete, ambijent, ljude, svoje džematlije i prijatelje koji se uključe i pomognu da se to izgradi. Međutim, s ovakvim ambijentom, društvom koje nije spremno da kaže da je zločin zločin, i da je rušenje svakog objekta zločin, pogotovo u ambijentu BiH gdje bi to morao biti jedan od najtežih zločina, ne mislim da možemo samo gradnjom objekata, na ovakav način postići neke dugoročne ozbiljne ciljeve - mišljenja je muftija goraždanski.

(Fena)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.