18.5.2021. 17:46
0
Cooper i Podžić: SAD najvažniji strateški partner BiH
Ministar Podžić pozdravio je gospođu Cooper i njene saradnike i zahvalio na podršci i interesiranju koje ona, njen tim, ali SAD, iskazuju i pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić jučer se sastao sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Laurom Cooper i njenim saradnicima.

Razgovarali su o važnosti Oružanih snaga BiH i njihovom doprinosu globalnoj sigurnosti, provedbi partnerskih ciljeva NATO-a, reformi obrane, doprinosu globalnoj sigurnosti i vježbi “Defender Europe”, piše N1.

Kako su jučer objavili iz Ministarstva odbrane BiH, video telekonferenciji je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim državama Bojan Vujić.

Ministar Podžić pozdravio je gospođu Cooper i njene saradnike i zahvalio na podršci i interesiranju koje ona, njen tim, ali SAD, iskazuju i pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

On je istakao da su SAD najvažniji strateški partner našoj zemlji i institucijama odbrane BiH, te da je od izuzetnog značaja njihovo zanimanje za reformski proces koji provodi naša država putem “programa reformi”, a za što je najbolji pokazatelj vježba “Immediate Response 21” koja se upravo realizira na tri lokacije u Bosni i Hercegovini, gdje pripadnici OS SAD-a i OS BiH zajedno vježbaju.

Ministar Podžić se posebno zahvalio gospođi Cooper na doniranim sredstvima za nabavku novih helikoptera za potrebe OS BiH, čija je implementacija upravo u toku.

Razgovaralo se i o našem zajedničkom učešću u operacijama podrške miru u okviru misije “Odlučna podrška“ u Afganistanu gdje du naši pripadnici stekli značajna iskustva, učvrstili operativna partnerstva i gdje trenutno sa našim operativnim partnerima koordiniramo proces povlačenja i završetka ove višegodišnje misije”, dodali su. 


(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.