22.5.2021. 21:06
0
Srebrenica: Traže da četiri ulice nose imena ratnih zločinaca i negatora genocida
- Zna Pavlović da ta inicijativa neće proći, ali je njegov cilj provocirati građane ove općine - naglasio je Duraković.
Nakon što je, prije pet dana, Vojin Pavlović, predsjednik malobrojnog Udruženja „Istočna alternativa Republike Srpske“, sa sjedištem u Bratuncu, Skupštini općine (SO) Srebrenica podnio zahtjev za promjenu naziva ulica u Srebrenici, jučer je na općinski protokol predao zahtjev sa spiskom ulica koje u ovom gradu, prema njegovom mišljenju, trebaju nositi imena osuđenih ratnih zločinaca i negatora genocida, piše Avaz.

Ujedno je i predao zahtjev za prisustvo sjednici SO, zakazanoj za ponedjeljak, kako bi, kako kaže, odbornicima obrazložio svoj prijedlog. Riječ je o još jednoj u nizu provokacija koje dolaze iz ovog udruženja i od Vojina Pavlovića, pristalice ratnih zločinaca i negatora genocida, čije se nebuloze, ciljano, provode samo u Srebrenici.

Pavlović je za „Avaz“ otkrio koje ulice trebaju promijeniti nazive. Prijedlog je, kaže, da ulica Maršala Tita, koja se proteže od centra grada do kraja prigradskog naselja Baratova, bude nazvana prema austrijskom književniku i nobelovcu Peteru Hendkeu.

Ulica Reufa Selmanagića Crnog, iz koje je ratni zločinac 11. jula 1995. godine Ratko Mladić srpskim vojnicima naredio da idu u Bratunac i da skinu tablu naziva te ulice, nazivala bi se prema osuđenom ratnom zločincu Radislavu Krstiću.

- Apsurdno je da jedino u Srebrenici postoji ulice Maršala Tita, Bratstva i jedinstva i Srebreničkog odreda. Stoga predlažemo da te ulice nose naziv Petera Hendkea, prvog predsjednika OO SDS-a Srebrenica Gorana Zekića, a Srebreničkog odreda da dobije naziv Srpskih oslobodilaca - želja je Pavlovića.

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, ističe da ta inicijativa neće imati nikakvu mogućnost da se realizira.

- Zna Pavlović da ta inicijativa neće proći, ali je njegov cilj provocirati građane ove općine - naglasio je Duraković.

Načelnik Mladen Grujičić zna da je Pavlović u ponedjeljak najavio dolazak na sjednicu SO. Kaže da do općinske zgrade može doći, a u nju nikako ne može ući, jer će mu to biti zabranjeno.

- Nijedan zahtjev „Istočne alternative“ nije podržan, pa neće ni ovaj - kategoričan je Grujičić.

Udruženje „Srebreničke majke“, jedino koje djeluje u Srebrenici, ogorčeno je na učestale provokacije „Istočne alternative Republike Srpske“, koje su aktivnije uoči obilježavanja 11. jula, genocida nad Bošnjacima, i 12. jula, stradanja Srba u ovoj općini.

- Ko je i šta hoće provokator Pavlović, ko ga podržava i finansira i zašto se usmjerio na Srebrenicu, kada je to udruženje registrirano u Bratuncu - pita se Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“, podržavajući općinske lidere što ignoriraju sve Pavlovićeve zahtjeve.
 
 
(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.