26.5.2021. 11:03
1
Forto najavio dolazak 200.000 doza vakcina u Sarajevo
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je danas da je Vlada KS uspjela dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, međutim sada od Skupštine traži potvrdu kako bi mogli potpisati ugovor.

Prve doze bi, ukoliko ugovor bio potpisan, trebalo da dođu u junu, a u pitanju je od 20.000 do 30.000 doza. Vakcine su koštale 9,95 eura, a kako je kazao Forto, Bosnalijek koji će biti uvoznik uzet će samo minimalne zakonske marže, to jeste uvest će vakcine bez zarade, prenosi Oslobođenje.

U pitanju je prva direktna nabavka vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine s obzirom na to da su do sada u ovaj entitet stizale samo donirane vakcine i one iz COVAX i EU mehanizma.

Ranije je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio da bi ubrzo mogli zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo nabaviti ruske vakcine, a premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da su ugovor o zajedničkoj nabavci Sputnika V potpisali 15. aprila. Ukupno su dogovorili 500.000 vakcina od čega je 300.000 za Federaciju BiH, a 200.000 za Kanton Sarajevo.

Forto je istakao kako je tekao proces nabavke vakcina navodeći da je novac obezbijeđen preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

"Odlučili smo prvo da sami krenemo u jednu avanturu u kojoj smo se takmičili sa nekim od najvećih država na svijetu. Ja još nisam čuo da se regija, grad ili entitet borio za vakcine", rekao je premijer.

Ističe kako su na svakom diplomatskom sastanku tražili i načine da dođu do vakcina, kao i to da su pregovarali sa svim proizvođačima vakcina, ali da su "udarali u zid" jer nije u pitanju država, nego kanton.

Vakcine su na kraju ipak uspjeli da nađu po odlasku u Moskvu, a Forto navodi da su za taj uspjeh posebno zaslužni kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić, kao i predsjednici Naše stranke i SDP-a.

(Ajdin Balićevac)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.