28.5.2021. 12:38
0
Izvještaj o GRAS-u: Najveći stepen korupcije i kršenja zakona doveli do milionskih dugova
Premijer KS Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić danas su predstavili izvještaj o KJKP Gras po zaključcima Vlade KS.

Kafedžić je kazao da je Vlada KS zadužila Ured da izvrši analizu poslovanja GRAS u dijelu koji se odnosi na neplaćanje propisanih obaveza za PDV, poreza i doprinosa, te tužbi.

„Ovo je jedan od najtežih zadataka Ureda i zabilježili smo najveći stepen nepravilnosti korupcije koji se odnose na kršenje zakonskih (12 zakona i tri podzakonska akta) i podzakonskih akata“, kazao je Kafedžić.

On je istakao da je Vlada KS u periodu 2008-2018. doznačila 169,5 miliona KM na ime kupovine kupona penzionerima, učenika, pokriće dijela gubitka, uplate doprinosa za radnike, remonta pruge.

Kafedžić je kazao da je prema podacima Porezne uprave FBiH dug za doprinose i porez na dohodak 131 milion KM.

„Uplate poreza i doprinosa nisu vršene u skladu za zakonom. Dug za PDV je iznosio 34,6 miliona KM u 2018. godini. Podaci UIO BiH navodi da je Gras dužan od 2014. do februara 2021. godine 31,7 miliona KM“, kazao je.

GRAS je suočen sa 3.000 tužbi zaposlenika po neispunjavanja prava iz kolektivnog ugovora Na kraju 2020. godine po tužbama iz knjiga GRAS-a potrebno je 49 miliona KM.

„Od potpisivanja kolektivnog ugovora Gras nije preduzimao radnje za spriječavanje moguće štete. Prve isplate po tužbama počele 2013. godine. Mjesečni troškovi advokata su 3.000 KM, a do sada mu je isplaćeno 150.000 KM“, kazao je Kafedžić.  

Gras je firma koja stvara gubitke i platežno je nesposobna i dužna je pokrenuti stečaj, kazao je šef Ureda.

Revizorski izvještaj iz 2018. godine pokazuje gubitak preduzeća od 326 miliona KM.

„Bez obzira na dalje postupanje Vlade KS, Ured će nastaviti postupanje jer ima druge prijave i izvršit će provjere. Mogu reći da će rezultirati većim brojem krivičnih prijava protiv više osoba. Pozivam Vladu KS da ispoštuje zakonske odredbe“, kazao je Kafedžić.  

Dodao je da je ovo jedna tužna koruptivna priča sa velikom materijalnom štetom.

„Ova preduzeća ne samo Gras i već druga kantonalna javna komunalna preduzeća su napadnuta politikom i pozivam upravo politiku da krenemo u obračun i ispravimo anomalije“, dodao je Kafedžić.  

Premijer KS Edin Forto kazao je da je javni prijevoz interes građana, to je javno dobro.

Forto je najavio 30 krivičnih prijava. Dodao je da je politika uništila Gras svojim odlukama.

„Pozivam radnike Grasa koji pošteno rade kojih je najveći broj da Uredu za borbu protiv korupcije dostave sve nepravilnosti. Imamo dokumente, snimke koji pokazuuju kako određena grupa upravlja Grasom i dovodi u ovakvo stanje Gras“, kazao je Forto.  


(Patria)

PlateGras
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.