28.5.2021. 13:16
0
Cvijanović o imenovanju Christiana Schmidta: Sve to pokazuje nedosljednost i licemjerje međunarodne zajednice, to su trikovi. Inzko je bio bez bilo kakvog kredibiliteta
Nakon sastanka sa predsjednicima odnosno predstavnicima stranaka vladajuće koalicije u Rapublici Srpskoj, povodom imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, predsjednica RS-a Željka Cvijanović je kazala da je u pitanju jedno veoma sporno imenovanje.

Cvijanovićeva je naglasila da je cilj da se stane u zaštitu međunarodnog prava i Dejronskog sporazuma, te istakla da strane potpisnice treba da budu saglase o imenovanju, a da se ono potom potvrđuje rezolucijom Savjeta bezbjednosi UN.

- Samo je imenovanje bilo u skladu sa tim, sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedosljednost i licemjerje međunarodne zajednice. Mi ne moženo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka, rekla je Cvijanovićeva i za sutra najavila satanak sa strankama opozicije u RS-u. 

- Međunarodni faktor ne razumije šta su stvarne potrebe ove zemlje, ni na koji se način treba jačati unutrašnji dijalog, rekla je Cvijanovićeva te dodala: "Da postoji evropski put, danas bismo pričali o nečemu drugom, a ne o imenovanju novog visokog predstavnika. Ne možemo da otvorimo vrata imenovanjima koja nisu u skladu s procedurom". 

Za Valentina Inzka je rekla da je bio bez bilo kakvog kredibiliteta, te da se on "mnogo puta okomio na Republiku Srpsku".

Sastanaku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, Demosa Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić, te Narodne partije Srpske Darko Banjac.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.