9.6.2021. 12:18
0
Kanton Sarajevo: Uručena pomoć za očuvanje radnih mjesta u 12 boračkih zadruga
Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je potpisao ugovore sa ovlaštenim osobama 12 boračkih zadruga u KS, u okviru realizacije Programa mjera sufinansiranja održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama s područja tog kantona za 2021.
Nakon okončanja procedure javnog poziva, na listi zadruga koje su zadovoljavale uslove našle su se opće zadruge: “Zmajevac”, “Kamenica”, “Vrelo”, “М-estetik”, “Zelena panorama”, “Naprijed”, “Pucan”, “Pruga”, “Farma Nerdi”, poljoprivredna zadruga “Eko behar”, boračka proizvodno-uslužno-turistička zadruga “Urbanist,” i Zemljoradnička zadruga “Malešićanka”.

Osim poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje zdrave hrane, te zadruge se bave i ugostiteljstvom i plasmanom domaćih proizvoda, pružanjem kozmetičkih usluga i usluga transporta, vanjskim uređenjem prostora, građevinarstvom, te proizvodnjom šina i turizmom.

Ukupno je zadrugama danas dodijeljeno 160.000 KM za ublaživanje posljedica pandemije koronavirusa i očuvanje radnih mjesta za 59 trenutno zaposlenih u tim zadrugama. Ta sredstva će biti dostatna za isplatu minimalne plaće zaposlenim u narednih šest mjeseci.


Osmanović je zahvalio svima na učešću u programu, te najavio naredne korake s ciljem očuvanja radnih mjesta i pružanja podrške Ministarstva u novom zapošljavanju i širenju poslova zadruga.

"Pozivam vas da u naredne tri sedmice napravite male, sažete projekte u kojima ćete iskazati svoje potrebe i mogućnosti za proširivanjem djelatnost, šta vam je za to potrebno, od novih radnika do dodatne opreme. Zajednički nam je cilj stvarati nove vrijednosti, upošljavati i druge članove boračke populacije, a ovo Ministarstvo će uz podršku i pomoć zainteresiranih agencija naći načine da vam u tome pomogne", poručio je Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.