17.6.2021. 13:23
0
U Sarajevu čišćenje i uređenje spomen parka Vraca
Grad Sarajevo pokrenuo je inicijativu uređenja i čišćenja, a gradonačelnica Karić najavila je da će nakon pribavljanja potrebnih saglasnosti, predložiti Gradskom vijeću da se ovaj spomen park - muzej na otvorenom, neprocjenjive vrijednosti, pridruži JU Muzeji Grada:

"U vrijeme kad većina govori o onome po čemu se razlikujemo, mi govorimo i ulažemo u ono što nam je zajedničko. Spomen park Vraca je dio naše historije koji treba biti sačuvan i ostaviti trag budućim generacijama", kazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić prilikom današnjeg obilaska ovog lokaliteta sa načelnicima Općine Centar i Novo Sarajevo, Srđanom Mandićem i Hasanom Tanovićem.


"Kompleks na Vracama ima svoju simboliku, ljepotu i važnost, te je krajnje vrijeme da oživimo jedan od najvećih simbola otpora i borbe građana protiv fašizma. Zajedno sa uvaženim načelnicima Mandićem i Tanovićem ćemo pokrenuti rekonstrukciju i novim generacijama pokazati za šta su se borili njihovi preci", ističe Karić uz zahvalnost KJKP “Park” koji su odmah iskazali spremnost da učestvuju u projektu.


Načelnik Srđan Mandić pozdravlja inicijativu Grada koji treba da bude titular i upravlja parkom kao stalni nadzor:

"Na ovaj spomenik i dio historije pala je sjena zaborava u mandatu prethodne vlasti. Kao tadašnji ministar komunalne privrede i infrastrukture, sa timom “Parka” i “Rada” smo napravili akciju čišćenja, upalili vatru nakon 27 godina. To vam dovoljno govori koliko mi je i danas na funkciji načelnika važan ovaj projekat. Gradonačelnica može računati na Općinu Centar", riječi su Mandića koji je uvjeren da će zajedničkim snagama ovaj prostor učiniti novom turističkom atrakcijom Sarajeva.


"Općina je do sada uložila mnogo sredstava pripremajući park za prigodne manifestacije i praznike i samostalno smo izlazili u takve akcije. Sada smo na dobrom putu da Grad preuzme ingerencije. Simbol borbe protiv fašizma i kulturu sjećanja moramo principijelno njegovati", kazao je Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo na čijem se području kompleks Vraca i nalazi.

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Park” Adis Bešlić najavio je košnju cijelog lokaliteta od 60.000 kvatradnih metara i redovno održavanje higijene prostora, te zahvalio gradonačelnici i načelnicima na brzoj reakciji, navedeno je saopćenju nakon početka ove akcije čišćenja.


(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.