17.6.2021. 18:03
0
GRAS: Dok Šteta pravi prugu, vreba se novi plijen kroz nabavke?
U KJKP GRAS je raspisan konkurs za izbor direktora odjela za internu reviziju. Direktor se bira kao spoljni saradnik na period od četiri godine.

Ovo imenovanje ne bi bilo čudno da ne dolazi u trenutku kada je GRAS obezglavljen i bez uprave, kada nema novca za plate i gorivo. Nadzorni odbor je danas, za 30 dana, produžio mandat aktuelnom v.d direktoru Senadu Mujagiću, a nije imenovana ni uprava GRAS-a.

U takvoj situaciji opravdano se sumnja da se sa izborom direktora za internu reviziju žuri kako bi „štetočine“ u ovom preduzeću pokrile ono što su radile, ali i provele planirane aktivnosti prije nego Vlada KS konačno posloži stvari u preduzeću.


Iako direktora bira Odbor za reviziju koji je imenovan sa zakašnjenjem od skoro godinu dana postoji sumnja da dio struktura bliskih SDA koristi međuprostor koji ostavlja sporost nove vlasti odlučne da GRAS želi isključivo zajednički rješavati. Ta sporost je suprotna najavama premijera Edina Forte da je reorganizacija GRAS-a jedan od prioriteta. To otvara pitanje da li unutar trojke postoji saglasnost u pogledu sudbine GRAS-a i da li su neki ipak pristali na nastavak tala sa strukturama bliskim SDA koje su ojadile preduzeće i gurnule ga na rub stečaja, prenosi Patria.


Računi GRAS-a uglavnom su blokirani, neizvjesne su isplate plaća, nabavka goriva, a u firmi se žuri s dovođenje odgovorne osobe za internu reviziju. Paralelno s tim nova vlast dio imovine GRAS-a planira proglasiti općim dobrom i prirodnim bogatstvom. Na listi je 18 objekata od tramvajske i trolejbuske mreže do portirnice i službe naplate. Ovo bi mogao biti uvod u planirani stečaj, ali bi u Vladi trebali znati da je kontrola javnih nabavki najvažniji sektor unutar GRAS-a. Ovako ispada da će se prije izbora uprave instalirati odgovorna osoba preko koje se daje validnost svim nabavkama, a zbog kojih je nakon izvještaja Ureda za borbu protiv korupcije najavljeno desetine krivičnih prijava.


Za građane Sarajeva svakako su od velike važnosti projekti poput obnove tramvajske pruge, s tim da bi odgovorni trebali znati da je uzaludno bilo šta raditi ukoliko se na čistac ne izvedu stvari unutar preduzeća. Bez toga nove šine neće osigurati pravovremenu i kavlitetnu uslugu građanima.

Vlada KS ovih dana tek je kompletirala Nadzorni odbor GRAS-a u kojem znaju da bez uprave koja će dobiti mandat neće biti ni promjena, prenosi agencija Patria.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.