22.6.2021. 17:20
0
Patria navodno otkrila detalje o serveru AUBiH koji je pronađen na vikendici kod Sarajeva
Istražni organi došli su u ponedjeljak posjed servera Američkog univerziteta u BiH koji je čuvan u jednoj vikendici u okolini Sarajeva, prenosi ageencija Patria.

Riječ je o serveru koji se nalazio prostorijama Srednje škole metalskih zanimanja odnosno Srednje mašinske škole u Sarajevu gdje je osnivač i vlasnik AU u BiH Denis Prcić iznajmljivao prostorije za održavanje nastave na univerzitetu, prenosi agencija Patria. Server je se navodno jedno vrijeme nalazio u toj zgradi, nakon čega se po Prcićevom naređenju sakrio kada su istražni organi počei se baviti nezakonitostima u radu Prcića, AU u BiH, kao i izdavanja lažnih diploma - piše ova novinska agencija.

Na tom serveru se navodno nalaze se podaci AU u BiH, upisanim studentima, ocjenama i svim drugim informacijama koje će biti od koristi tokom postupka.

Pretres je, prema saznanju Patrie, izvršen po naredbi Suda BiH koji je Prciću u nedjelju odredio jednomjesečni pritvor na prijedlog tužioca Olega Čavke. Pritvor je određen i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović koja je učestvovala u nezakonitim radnjama, falsifikovala tuđe potpise, a sve u cilju fingiranja dokumentacije da je Osman Mehmedagić, direktor OSA-e bio student AU u BiH.

 

Prema za sada dostupnim podacima i saznanjima agencije Patria, a koje je iznio i tužilac Čavka, nema dokaza da je Mehmedagić bio student AU u BiH niti je mogao legalno dobiti diplomu koju je priložio Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e, a nakon čega je proglasio tajnim dokumentom čime je pokušao zaustaviti istražne radnje koje su se provodile.


U pronađenoj dokumentaciji grafolog je navodno utvrdio da su kidane originalne stranice, a lijepljene druge sa falsifikovanim imenima.  

U avgustu 2020. godine iz prostorija AU u BiH u Tuzli Belkić-Mujkanović i njen suprug Emir Mujkanović kojem su određene mjere zabrane navodno su iznijeli dvije kartonske kutije u kojima se nalazila određena dokumentacija, ali ne i matične knjige, registar indeksa za koje se sumnja da su ih sakrili Prcić i Mujkanovići - prenosi ova novinska agencija.

Patria potsjeća, AU u BiH godinama je upisivao studente i sa područja KS i držao im nastavu u Sarajevu iako nikada nije registriran za rad u Sarajevu. Iako su istražni, inspekcijski i nadležni organi koji su zaduženi za kotnrolu rada visokoškolskih ustanova upozoravni na te nelegalne aktivnosti reakcije su izostale. Interesantno je da mnogi predavači koji su predavali studentima među kojima su neka od vrlo zvučnih imena ne žele govoriti za medije niti se vezivati za AU u BiH - navodi se u tekstu novinske agencije Patria objavljenom 22. juna 2021. godine.


Protiv Prcića vodi se još jedan postupak u Tužilaštvu TK po prijavi studenata za zloupotrebu položaja i ovlaštenja jer im je tražio dodatne uplate od 1.500 KM, a što je uslovljavao izdavanjem diploma. 


(Patria)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.