24.6.2021. 14:29
0
Mašić pozdravio odluku Suda: Bh. institucije se moraju uključiti u borbu za osporena i onemogućena osnovna ljudska prava bošnjačkih povratnika u RS
Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDPBiH u Parlamentu FBiH i bivši ministar obrazovanja i nauke u Vladi FBiH (2011.-2015.), pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS-a kojom se negiralo postojanje diskriminacije prema bošnjačkim učenicima u Konjević Polju, saopćeno je.

Mašić je naglasio da borba za prava djece povratnika u RS traje više od jednog desetljeća od kada se od SNSD-ove vlasti u ovom entitetu osporava bosanski jezik.

Zbog toga su prve konkretne mjere, kako bi se barem donekle zaštitila prava djece povratnika iz Konjević Polja, donesene početkom 2014. godine, kada je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH na čelu sa Mašićem, a u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo osiguralo i finansiralo instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi po nastavnom planu i programu FBiH, navedeno je u saopćenju.

Također, u septembru 2014. godine po istom modelu i uz asistenciju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona krenula je i instruktivna nastava za djecu povratnika u Vrbanjcima kod Kotor Varoši.

- S obzirom na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom predmet vratio Vrhovnom sudu RS-a na ponovno odlučivanje, za nadati se da će u ovom sudu ovaj put preovladati razum i pravda u odnosu na politikanstvo vladajućeg SNSD-a koji pod svojim uticajem uglavnom drži i kontroliše pravosuđe u RS-u.  Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Vlada Federacije, pogotovo sada nakon odluke Ustavnog suda BiH, moraju se konačno direktno uključiti u borbu za osporena i onemogućena osnovna ljudska prava bošnjačkih povratnika u RS - izjavio je Mašić.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.