24.6.2021. 15:19
0
Senaidu Begiću (SDP) oduzet mandat poslanika u Parlamentu FBiH jer je osuđen na zatvor
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku kojom oduzima mandat Senaidu Begiću, poslaniku SDP-a BiH u Parlamentu Federacije BiH, jer je pravosnažno osuđen na dvije i po godine zatvora.

Begić je osuđen zbog zloupotreba dok je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici CIK-a, odavno nisu imali ovakav primjer, odnosno razlog utvrđivanja prestanka mandata. Prema propisima, mandat se oduzima ukoliko je poslanik osuđen na više od šest mjeseci zatvora.

Upražnjeno mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH biće dodijeljeno idućem kvalifikovanom kandidatu sa liste SDP-a BiH, ali još nije poznato kome jer odluka CIK-a nije pravosnažna i Begić ima pravo žalbe.

Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora održanih 2018. godine, idući kandidat bi bila Marina Mujkanović, ali je neophodno provjeriti da li je u pitanju kvalifikovani kandidat.

CIK BiH je danas utvrdio i prestanak mandata federalnog poslanika Elmedina Volodera iz Nezavisnog bloka, na njegov zahtjev.

Umjesto njega u parlamentarne klupe će sjesti Ramiz Karić.

Voloder je nedavno imenovan za direktora Autocesta FBiH.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.