7.7.2021. 17:43
0
Vijeće ministara nije raspravljalo o proglašenju 11. jula kao dana žalosti u BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je danas, na sjednici Zastupničkog doma PSBiH, odgovarajući na pitanje Denisa Zvizdića o proglašenju dana žalosti u cijeloj BiH, u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, kazao kako će ta tema biti razmatrana na jednoj od narendih sjednica. Dodao je i kako je prijedlog odluke o proglašenju dana žalosti ministrica vanjskih poslova Bisera Turković uputila tek jučer poslijepodne.

S obzirom da se radi o odluci kojom se izražava pijetet  prema nevinim ubijenim ljudima, civilima Bošnjacima iz Srebrenice, koja ne zahtijeva neki poseban angažman u provedbi, niti finansijska sredstva, očekivalo se da prijedlog ove odluke bude na dnevnom redu prve naredne sjednice, koja je održana danas u poslijepodnevnim satima. Naime, proglašenje dana žalosti znači, uglavnom, da mediji moraju prilagodite svoje sadržaje, da se ne pušta muzika zabavnog karaktera, i to je, manje više to. 

Međutim, iako je imao prijedlog odluke "na stolu" Tegeltija je nije predložio na dnevni red, koji nije bio "opterećen" sa mnogo tačaka. Tu su svoje mjesto našli izvještaj sa sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH, odluka o preuzimanju doniranih vakcina, te saglasnost da državljani Slovenije mogu glasati u ambasadi te države na predstojećem referendumu. Odluka o danu žalosti nije mogla naći svoje mjesto među ovakvom "konkurencijom".

To je bio povod za reagovanje ministrice Turković, koja je zatražila od predsjedavajućeg Tegeltije da stavi ljudskost ispred politike.

- Dnevni red za današnju sjednicu je posljednji put dopunjen jutros. Bilo je sasvim dovoljno vremena da se i ova tačka uvrsti na dnevni red. Uostalom, sasvim je dovoljno vremena i načina da se u okviru procedura odluka donese na vrijeme, ako za to postoji volja. Pozivam predsjedavajućeg Tegeltiju da ljudskost stavi ispred politike i da donesemo ovakvu odluku, izjavila je Turković za Oslobođenje.

Nakon ovakvog njenog istupa oglasio se i Tegeltija i to nakon sjednice na kojoj nije bilo prijedloga odluke o danu žalosti. Njen nastup predsjedavajući Vijeća ministara je nazvao nekorektnim, pozivajući se na ono što je rekao tokom sjednice Zastupničkog doma, odnosno da će se prijedlog ove odluke naći na dnevnom redu jedne od narednih sjednica.

- S obzirom da ministrica Turković nije bila prisutna na sjednici Zastupničkog doma, a što joj je jedna od obaveza u ministarskom mandatu, ponoviću ono što sam i tad odgovorio, a to je da je  Ministarstvo vanjskih poslova BiH jučer tek krajem dana dostavilo prijedlog odluke da se 11. juli proglasi danom žalosti na teritoriji BiH i da će Vijeće ministara i tu odluku razmatrati na nekoj od narednih sjednica. Da li će odluka biti izglasana ili ne, zavisi od toga kako će se o njoj izjasniti ministri u Vijeću ministara, kazao je Tegeltija.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.