14.7.2021. 12:59
0
U ZDK uplaćena naknada nezaposlenim braniocima mlađim od 57 godina
Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona izvršilo je uplatu egzistencijalne naknade za 3.751 demobilisanoj branioca mlađeg od 57 godina, a za tu namjenu izdvojeno je 582.600,00 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković istakao je da je Vlada ZDK-a usvojila Informaciju o dodjeli sredstava novčane egzistencijalne naknade za demobilizirane branioce u 2020., koja je obuhvatila sve provedene procedure, od usvajanja Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kojim je to pravo predviđeno, do konačne isplate sredstava na račune korisnika u 2020. 

Prema njegovim riječima, procentualno izvršenje budžeta na Transferu za ezistencijalnu naknadu za 2020. iznosi 97,81 posto, a utrošena su sredstva od skoro 5.000.000 KM. To, ističe, pokazuje opredjeljenje Vlade i tog ministarstva spram demobilisanih branilaca i njihovog doprinosa u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Branioci mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina s nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branioci koji su od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branioci kao maloljetnici ili šest mjeseci po sticanju punoljetstva, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.