19.7.2021. 11:29
0
Vrhovni sud RS još nije donio rješenje o Osmicinoj diplomi
Vrhovni sud Republike Srpske 22. januara 2021. godine zaprimio je žalbu na presudu Okružnog suda u Banja Luci kojom se poništava rješenje Inspektorata Republike Srpske o poništavanju diplome Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije iz 2019. godine - prenosi novinska agencija Patria.

Iz Vrhovnog suda RS potvrdili su za Patriju da rješenje po toj žalbi još uvijek nije doneseno. Podsjećamo, Inspektorat je poništio diplomu Univerziteta za poslovne studije Banja Luka izdatu 21.09.2007. godine na ime Osman Mehmedagića, a ona je u novembru 2019. godine oglašena ništavnom u Službenom glasniku RS.

“Univerzitet za poslovne studije Banja Luka oglašava ništavnom Diplomu broj 0419 od 21. septembra 2007. godine, Fakulteta za poslovne studije, izdatu na ime Osman (Meho) Mehmedagić”. 

Senat Univerziteta za poslovne studije Banja Luka na vanrednoj sjednici održanoj 12. novembra 2019. godine donio je rješenje kojim je poništio diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića.

Nakon što je Inspektorat RS-a prvo odgodio poništenje diplome zakazana je sjednica Vlade RS-a na kojoj su smijenjeni direktorica Inspektorata RS-a i glavni prosvjetni inspektor. Novoimenovana uprava odmah nakon toga stavila je van snage doneseno rješenje kojim se odgađa poništenje diplome te naložila Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka da ipak proglasi diplomu Osmana Mehmedagića ništavnom. Vrlo brzo ostavku je podnio v.d. direktora Inspektorata - navodi Patria.


Iz Inspektorata su nakon provjera potvrdili da su uvidom u matične knjige i drugu predočenu dokumentaciju utvrdili da je imenovanom odobren upis na treću godinu fakulteta (Fakultet za poslovne studije Banja Luka) i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom fakultetu u Sarajevu, međutim mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite. 

Osim toga, utvrđen je veći broj propusta u prijavama ispita, priznatim ispitima i drugoj dokumentaciji. 

Kada je poništena ova diploma, Osman Mehmedagić je Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e početkom jula 2020. godine dostavio diplomu Američkog univerziteta u BiH, kao i diplomu Pravnog fakulteta UNSA više stručne spreme. Tada je Tužilaštvo BiH započelo istragu o validnosti diplome prvog čovjeka OSA-e, za koju postoje indicije da je izdata falsificiranjem dokumentacije kao i da Mehmedagić nikada nije bio student AU u BiH. I u personalnom dosijeu Mehmedagića koji je OSA predala ne navodi se diploma AU u BiH.


Tužilac Oleg Čavka kazao je na ročištu Osmanu Mehmedagiću za određivanje pritvora u petak 16. jula kako je Mehmedagić nakon poništavanja diplome u Banja Luci, tražio od Pravnog fakulteta u Sarajevu da mu izdaju uvjerenje o VSS diplomi, ali da je utvrđeno da mu nedostaje 12 ispita. Nakon toga Mehmedagić upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Travniku odakle se ispisuje nakon 6 mjeseci, a Komisiji dostavlja diplomu AU u BiH koju ranije nigdje nije prijavio - navodi agencija Patria.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH te je Mehmedagić pušten na slobodu, a optužnica u ovom slučaju se očekuje u narednih mjesec dana.

Istom optužnicom obuhvaćen je predsjednik AU u BiH Denis Prcić koji je u pritvoru proveo mjesec dana. Prcić se sumnjiči da je omogućio nelegalno sticanje diplome Osmanu Mehmedagiću falsificirajući dokumentaciju u šta je bila uključena i saradnica Melisa Belkić Mujkanović i njen suprug Emir Mujkanović. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.