23.7.2021. 11:38
0
Porodica i prijatelji obilježili 13. godišnjicu Ahmeta Hadžipašića
Porodica, prijatelji, saradnici, delegacije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, obilježili su na Gradskom groblju Crkvice u Zenici 13. godišnjicu smrti prof.dr. Ahmeta Hadžipašića, bivšeg premijera Vlade FBiH.
-Ahmet je bio izuzetan čovjek. Ja sam sa njim živjela dugo i to mogu da potvrdim. To definišem ovako: Bio je etalon za čovječnost! Mogla bih da hiljade stvari navedem kao razlog i potvrdu tome, jer to je, zaista, tako. Ja sam mu zahvalna i kao supruga i kao majka njegove djece - istakla je supruga Branka Hadžipašić. Napomenula je kako je apsolutna istina, koja je objavljena i u novinama, da je “za njegov sto mogao da sjedne ko god hoće” te da njen suprug “ljude nije razlikovao”.

Hadžipašić je Vladu FBiH vodio u period od 2003.-2007. godine, a umro je na današnji dan 2008. godine. Federalni inspektor Salko Beba, koji je uime premijera Vlade FBiH Fadila Novalića položio cvijeće na mezar rahmetli Hadžipašića, istakao je kako Vlada FBiH, zajedno sa Federalnim ministarstvom za pitanja boraca, invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata, “njeguje tradiciju, odnosno kulturu sjećanja na dobre ljude”.

- Hadžipašić je, ne samo profesor. dr., bivši premijer i predavač, nego je i počasni demobilisani borac; čovjek koji je vrlo značajno doprinio donošenju Zakona o pravima demobilisanih boraca - istakao je Beba, koji je dodao kako se rahmetli Hadžipašić “borio za ovu BiH i volio je više od svega”.


Ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković i predsjednik Skupštine ZDK Žazim Huskić, položili su cvijeće te odali počast uime institucija ZDK.

- Moje je mišljenje da je, pored trenutnog Federalnog premijera (Fadil Novalić-op.a.), najbolji premijer kojeg je FBiH imala - istakao je ministar Čolaković, koji je posebno podvukao njegov odnos prema boračkoj populaciji.

Vjerski dio programa obilježavanja 13. godišnjice smrti, učenjem Jasina, vodio je zenički imam Sultan Ahmedove- Čaršijske džamije, hafiz Enes Beganović. Hadžipašić je rođen je 1.jula 1952. godine u Cazinu, a smrt ga je zatekla na poziciji prorektora Univerziteta u Zenici. Predavao je i na univerzitetima u Sarajevu, Mostaru te Bihaću, a bio je i direktor zeničke firme “Metalno”.


(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.