28.7.2021. 14:29
0
Političari godinama kriju imovinske kartone, a CIK ih samo upozorava
Zakonsku obavezu da CIK-u dostave izjave o imovinskom stanju nije ispunio jedan broj izabranih načelnika. U posljednja dva izborna ciklusa CIK su ignorisali Fikret Abdić (Velika Kladuša), Edin Hozan ( Jajce), Sead Džafić (Kalesija), Milovan Bjelica (Sokolac) i još jedan broj njih. Veći je broj onih koji obavezu nisu ispunili za jedan izborni ciklus kao što je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović, ili načelnik Lukavca Edin Delić. Jedan broj onih koji nisu ispunili obavezu više nije u mandatu, ali to ne zanči da neće biti sankcionisan.

Prema izbornom zakonu njima se mogu izreći novčane kazne u iznosu od 300 do 3.000 maraka. Nepoštivanje rokova propisanih izbornim zakonom pokazao je i veliki broj onih koji se biraju u zakonodavna i predstavnička tijela. U CIK-u nedostaje Izjava o imovinskom stanju za njih preko 2.000. 

Neodgovoran odnos prema zakonskim obavezama pokazali su i članovi CIK-a koji su potrošili cijeli jedan mandat a da nisu uradili posao za koji su plaćeni. Da se ide linijom manjeg otpora pokazala je i posljednja sjednica na kojoj je odbijen prijedlog da se odmah krene sa sankcijama. Umjesto toga CIK je odlučio da svima koji nisu dostavili Izjave o imovinskom stanju da rok od sedam dana da to učine.

Prema onome što se može vidjeti iz spiskova koje je objavio CIK ova institucija amnestira čak i one koji su protiv nje podnijeli krivične prijave. Takav slučaj je sa državnom zastupnicom Sanjom Vulić koja očigledno misli da su političari iznad zakona.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.