1.8.2021. 17:25
1
Daniel Serwer - Moskva će izazivati nestabilnost na Balkanu, pa i staviti veto na mandat EUFOR-a u BiH
Za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko najvjerovatnije je imao podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, a može se očekivati da će Moskva uraditi sve da nakon ovoga izazove još više nestabilnosti na Balkanu, smatra Daniel Serwer, profesor na Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu i jedan od pregovarača Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da je visoki predstavnik imao podršku Washingtona i Brisela, ili barem nije bilo protivljenja. Ipak, nisam siguran da će oni glasno govoriti u njegovu odbranu. Kao čisto legalno pitanje, poticanje na genocid je krivično djelo prepoznato u međunarodnom pravu, kao i u većini zemalja. Problem ovdje je da li negiranje genocida, nakon što ga je međunarodni sud okarakterizirao kao takvog, znači poticanje na zločin. U kontekstu Republike Srpske, mislim da znači”, kaže Serwer za Al Jazeeru.

Serwer dodaje da se ovo može očekivati, ali da vjeruje da će Zapad pronaći način da to premosti.  “Može se očekivati da će Moskva raditi sve što može da izazove konfuziju i nestabilnost na Balkanu, uključujući i to da blokira produženje mandata EUFOR-a. Pretpostavljam da će Evropljani i Amerikanci pronaći način da to zaobiđu.”

Što se tiče dolaska novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ističe da se nada da će on uraditi više od svog prethodnika. Također, njegov mandat povezuje i sa odlaskom njemačke kancelarke budući da se u septembru u ovoj zemlji održavaju izbori a Merkel je najavila svoje odstupanje sa funkcije.  “Nadam se da će Schmidt biti aktivniji od Inzka, koji je bio oslabljen zbog nedostatka zapadne snage. Međutim, pretpostavljam da će dosta toga ovisiti od toga ko će zamijeniti Angelu Merkel i kakav stav će ta osoba imati prema Balkanu”, zaključuje Serwer.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.