10.8.2021. 14:17
1
Iz ugla stručnjaka: Kada bi se i ukinula cestarina, dobit Autocesta bi opet bila 100 miliona KM
Faruk Hadžić, ekonomski analitičar istakao je danas da je zahtjev za smanjenje putarina ideja vrijedna pažnje.

"S tim da bih išao i korak dalje i ponovno predložio isto što sam uradio prije par godina - ukinuti naplatu cestarine na autocestama", napisao je Hadžić.

Postoji ekonomska opravdanost koja uopšte ne bi ugrozila poslovanje ovih javnih preduzeća.

"Naime, u prošloj 2020. godini, JP Autoceste FBiH su ostvarile 131,68 miliona KM neto dobiti. Prema finansijskom izvještaju, u istoj godini su po osnovu prihoda od prodaje učinka (koji bi trebali biti prihod od cestarine), ostvarili 30,96 miliona KM. Kada bi se i ukinula naplata cestarine, neto dobit bi opet bila preko 100 miliona KM. 

Pitate se od čega javna preduzeća iz ove oblasti ostvaruju dodatne prihode.Najvećim dijelom po osnovu prihoda od putarina na gorivo (akciza kako je to popularno u javnosti). Koristi bi bile višestruke. Građani i privreda bi imali ogromne uštede i taj novac bi se mogao iskoristiti u drugu potrošnju i investicije.

Jedna osoba koja svaki dan putuje iz Zenice u Sarajevo na posao, mjesečno bi imala oko 200 KM manje troškove samo na cestarini. Ne treba zaboraviti da bi se značajno povećao i broj vozila na autocesti, čime bi se smanjile gužve na alternativnim pravcima.

Dodatno, ostvarile bi se i značajne uštede na platama zaposlenika koji rade na naplatnim kućicama, jer ne bi bilo više potrebe za dosadašnjim brojem radnika. U 2020. godini, prema podacima iz finansijskih izvještaja, zaposleno je bilo 446 radnika, gdje se za troškove plaća i ostalih ličnih naknada izdvajalo 17,67 miliona KM", pojasnio je Hadžić.


(Patria)

Autoceste
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.