12.8.2021. 15:02
0
Štela ostaje na slobodi, oduzeti mu dokumenti
Sud Bosne i Hercegovine na današnjem je ročištu Vinka Martinovića Štelu pustio na slobodu, uz oduzimanje svih putnih dokumenta, kao i mjeru zabrane napuštanja države.

Povodom današnjeg ročišta, novinarima se obratila Martinovićeva advokatica, Nina Kisić.

Kisić smatra da od potencijalnog Štelinog izručenja pravosudnim organima Hrvatske neće biti ništa.

- Naš stav je da nema osnova za izručenje imajući u vidu da se djelo za koje ga Hrvatska potražuje desilo u martu 1996. godine, a da je sporazum imeđu BiH i Hrvatske o izručenju vlastitih državanja na snagu stupio tek 2014. godine.

Taj sporazum se ne može retroaktivno primijeniti tako da smatram da nema mjesta za odluku o potencijalnom izručenju. Ovo konkretno djelo nije kvalificirano kao ratni zločin već je kvalificirano kao obično ubistvo, rekla je Kisić.

Podsjećamo, Vinko Martinović Štela uhapšen je jučer u Mostaru, a odmah nakon što je lišen slobode, Martinović je prebačen u prostorije Suda BiH u Sarajevu.

On je uhapšen po potjernici Hrvatske, koja ga tereti za ubistvo medicinske sestre Jasmine Đukić, koje se dogodilo 1996. godine u Mostaru. 

Martinović je 2016. godine pobjegao iz Hrvatske u BiH, nekoliko sati prije izricanja presude, te je od tada nedostupan hrvatskim pravosudnim organima, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.