17.8.2021. 17:08
0
Zakoni NSRS zbog negiranja Inzkove odluke idu na Ustavni sud RS -a
Vijeće naroda Republike Srpske nije prihatilo pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na odluke Narodne skupštine o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske. O amandmanima Kluba Bošnjaka izjasniće se Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda.

Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi bio ugrožen vitalni nacionalni interesi bilo kog konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj, niti iz reda ostalih. Amandmani Kluba Bošnjaka nisu prihvatljivi za predlagača ovog zakona, Narodnu skupštinu Republike Srpske, kaže potpredsjednik Parlamenta Srpske Milan Petković.
Nakon što njihovo pokretanje vitalnog nacionalnog interesa nije dobilo podršku, iz Kluba Bošnjaka kažu, sljedeći korak je Ustavni sud Republike Srpke, koji će donijeti odluku.

- Ukoliko odluka Ustavnog suda Republike Srpske bude neprihvatljiva za naš Klub, mi ćemo od ustavnog Suda BiH tražiti ocjenu Ustavnosti ovih zakona - rekao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković.

Šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda Nada Tešanović istakla je da se nisu uspjeli dogovoriti jer su na 1. zakon Bošnjaci imali četiri amandmana, a na 2. zakon sedam.

- Amandmani nisu usvojeni, tako da ćemo u petak imati zajedničku sjednicu NSRS i Vijeća naroda - rekla je Tešanovićeva.


(Patria)

ZakonInzko
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.