20.8.2021. 13:45
3
"Helikopteri OS BiH su stari 50 godina i postoji opasnost od rušenja. Političko Sarajevo iskoristilo priliku da ocrni Dodika"
Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, rekla je kako su požari iz proteklog perioda pokazali stepen nespremnosti BiH da se izbori sa stvarnim problemima. S druge strane, Majkić je istakla kako su itekako pokazali spremnost da i ovu, kao i bilo koju drugu nesreću BiH iskoristi u političkoj borbi.

Ona je ukazala na činjenicu da je ovo stanje poslužilo za orkestrirane napade na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iz političkog Sarajeva koje na sve načine pokušalo opisati njegovu bezdušnost, jer se "nije udostojio" dati saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara.

Osim toga, istakla je kako druga dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ne znaju da helikopteri Oružanih snaga BiH ne mogu biti angažovani na gašenju požara zbog zastarjelosti i neadekvatnog održavanja, a naročito zbog opasnosti po život posade.

- Zar baš niko nije imao da im objasni da helikopteri Oružanih snaga mogu učestvovati u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu samo ako su tehnički potpuno ispravni, a to znači redovno servisirani i propisno održavani - a znamo da nije tako - rekla je Majkić.

Prema njenim riječima helikopteri Oružanih snaga BiH stari između 30 i 50 godina, te da je posljednji remont plaćen nekoj ukrajinskoj firmi za 10 miliona maraka. Međutim, helikopteri su sa remonta vraćeni u lošijem tehničkom stanju nego što su bili prije remonta.

- Komšić je pokušavao objasniti razloge zbog čega se ne koriste helikopteri Oružanih snaga, jer u skladu sa zakonom o odbrani mora postojati saglasnost između tri člana Predsjedništva BiH kako bi se uopšte angažovali resursi Oružanih snaga, a eto - srpski član ne da saglasnost - rekla je Majkić.

Dušanka Majkić navodi da je Dodikov jedini razlog zbog kojeg je izostala njegova saglasnost o angažmanu helikoptera opasnost za život pilota i mogućnost rušenja helikoptera. Istakla je kako su OS BiH već 2006. i 2012. godine imale slučajeve rušenja helikoptera, nasreću bez žrtvi.

- Pravu pomoć u gašenju požara na teritoriji Federacije BiH je pružio Helikopterski servis Republike Srpske, iako ne možemo zaboraviti koliko su pljuštale kritike iz tog entiteta kada je Srpska nabavljala helikoptere koji su, sad vidimo, u svemu ispunili svoju misiju - konstatovala je ona.

(Ajdin Balićevac)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.