6.9.2021. 15:36
2
"Ovako više ne može, potrebni su nam djelotvorni lijekovi, a Izetbegović je ključni krivac"
Srbi i Hrvati, dva od tri konstitutivna naroda, spremni su na dogovore, kaže u intervjuu za naš list Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a u Domu naroda BiH.

Međutim, Bošnjaci, svjesni da su uz pomoć visokih predstavnika ostvarili mnoge pogodnosti koje im po Ustavu i zakonima ne pripadaju, opiru se političkim dogovorima. U međuvremenu, međusobni odnosi su se iskomplikovali, izgubljen je minimum međusobnog povjerenja i sada smo tu gdje smo, ističe Majkić i podsjeća da je Narodna skupština RS-a, uz prethodni dogovor političkih lidera parlamentarnih stranaka Srpske, donijela zaključke da nema odlučivanja u institucijama BiH, prenosi Oslobođenje.

- Šta god da uradi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, bezidejna opozicija će na uobičajeni način larmati. Najbolji dokaz za to je neodlazak Milorada Dodika na Bledski forum. Dodik nije otišao na forum na koji je pozvan kao član Predsjedništva BiH jer ga na to obavezuju zaključci NSRS-a. Da je nekim slučajem otišao, opet bi se digla sva opozicija napadajući ga kako ne poštuje stavove NSRS-a. Ma šta uradio, opozicija uvijek isto, cijeni Majkić

-Bosna i Hercegovina se nalazi u dubokoj političkoj krizi, nezabilježenoj do sada, čiji se kraj ne nazire niti naslućuje. U ovakvim krizama potrebni su djelotvorni lijekovi. Najdjelotvornije je analizirati uzroke njihovog nastanka i način za njihovo prevazilaženje. Otvorenim dijalogom između tri konstitutivna naroda u BiH moralo bi se postići ono što država ne uspijeva već 26 godina i što je vodi iz krize u krizu, kaže delegatkinja Kluba srpskog naroda iz SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić. Dodaje da SNSD, kao najjača politička stranka Srpske, godinama poziva ključne političke aktere da sjednu za sto i dogovore se o budućnosti zemlje, koju su visoki predstavnici u BiH, svojim neustavnim djelovanjem, doveli na sam rub ambisa.

POSTOJI LI RJEŠENJE ZA OVU KRIZU?

- Republika Srpska je zbog odluke visokog predstavnika da nametne dopune Krivičnog zakona BiH morala konačno reći - dosta! Ovakvo nasilje međunarodnih predstavnika više se ne može tolerisati.

Schmidtovo imenovanje nije izvršeno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji jasno propisuje kako se imenuje visoki predstavnik u BiH

Nametanjem “Inzkovog zakona”, kao i imenovanjem Christiana Schmidta za visokog predstavnika kako je to učinjeno, Republika Srpska nije imala drugog izbora nego suprotstaviti se takvom ponašanju međunarodne zajednice. Dakle, spremni smo na politički dijalog. Ako toga ne bude, Srpska će tražiti druga rješenja, jer ovako se više ne može. Do tada, nema odlučivanja predstavnika RS-a u institucijama BiH.

DA LI JE OPOZICIJA U PRAVU KADA KAŽE DA JE NA SNAZI JOŠ VEĆA KRIZA KOJU JE IZAZVAO MILORAD DODIK PRIČOM O RASPAKIVANJU DAYTONA, FUNKCIONISANJU OVE DRŽAVE I KOLIKO IM U TOME MOGU POMOĆI LIDERI SRBIJE, HRVATSKE I TURSKE?

- Ko je uopšte spomenuo raspakivanje Daytona? Opozicija u Srpskoj često govori ono što želi da se u javnosti čuje, a ne ono što je stvarno rečeno. Nebrojeno puta im je iz SNSD-a poručeno da problem Dejtonskog mirovnog sporazuma nije u tome kako glasi, već kako se provodi. Uostalom, zar baš ti nasrtaji na Dejtonski sporazum nisu bili argument opozicionim političkim strankama da u NSRS-u daju jedinstven odgovor da ni njihovi politički predstavnici neće učestvovati u donošenju odluka u institucijama BiH?

Konačno, jesu li Željko i Šefik u bilo čemu pomogli BiH svojim odlaskom na Bled? Da li su na tom eminentnom skupu samo “glumili” Predsjedništvo BiH iako svi znaju da dva u BiH nije isto što i tri. Ili su samo iskoristili priliku da pred tim značajnim skupom lamentiraju nad BiH, lobirajući uklanjanje Milorada Dodika sa političke scene? Srećom da se na ovim prostorima svi dobro poznaju, pa im je malo ko od prisutnih državnika na Bledskom forumu ukazao pažnju i poštovanje. Konačno, može li se više očekivati od ovog dvojca sa viškom ambicija i manjkom autoriteta?

DA LI SAVJET MINISTARA TREBA DA ODOBRI DODATNA 63 MILIONA MARAKA ZA KUPOVINU ZGRADE UIOBIH U BANJOJ LUCI?

- Kupovina zgrade UIOBiH postala je političko pitanje. Poznato je da se od 2015. godine pokušava riješiti na zadovoljavajući način poslovni prostor za centralu UIOBiH (8.500 kvadratnih metara kancelarijskog prostora), Regionalni centar Banja Luka (3.500 kvadratnih metara kancelarijskog prostora), kao i dodatnih 3.000 kvadratnih metara površine tehničkog prostora. Pri tome, zahtijevani su visok kvalitet izgradnje i prvoklasna funkcionalnost objekta u Banjoj Luci.

Haos koji vlada u institucijama BiH do punog izražaja došao je kada su Srbi protjerani sa mjesta viceguvernera iz reda srpskog naroda

Koliko košta 15.000 kvadratnih metara takvog poslovnog prostora i treba li izdvojiti dodatna sredstva? Opozicija traži od Savjeta ministara da se naloži obustavljanje ove nabavke iako Savjet ministara nema nadležnost za takvo nešto. Isključiva odgovornost za nabavku poslovnog prostora leži na Upravi za indirektno oporezivanje i Upravnom odboru UIOBiH, ali i institucijama zaduženim za javne nabavke - Agenciji za javne nabavke BiH i Kancelariji za razmatranje žalbi.

KAKAV I KOLIKI PROSTOR ZA DJELOVANJE IMA NOVI VISOKI PREDSTAVNIK, S OBZIROM NA ZAKLJUČKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE, ALI I ZBOG SVOJEVRSNOG VETA RUSIJE I KINE NA NJEGOVO IMENOVANJE?

- Imenovanje Christiana Schmidta ne može biti prihvaćeno, niti mogu biti prihvaćene njegove aktivnosti u BiH. Njegovo imenovanje nije izvršeno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji jasno propisuje kako se imenuje visoki predstavnik u BiH. Time je s naše strane sve rečeno. Iskustva koja su Srbima u BiH ostavili bivši visoki predstavnici potvrđuju opravdanost naših sumnji - da bi njihovo antiustavno djelovanje bilo nastavljeno, kao i evidentna pristrasnost u ispunjavanju političkih želje Bošnjaka. Za druga dva naroda u BiH je to potpuno neprihvatljivo. Konačno, iskazani stav Rusije i Kine, kao stalnih članica SB UN-a, potvrđuje da smo u pravu.

KAKVE POSLJEDICE MOŽE IMATI NEIMENOVANJE UO CENTRALNE BANKE BIH?

- Haos i samovolja koji vladaju u institucijama BiH do punog izražaja došli su nedavno u Centralnoj banci BiH kada su Srbi protjerani sa mjesta viceguvernera iz reda srpskog naroda i direktora Glavne banke RS-a Centralne banke BiH. Svi članovi kojima je istekao mandat ostali su na svojim pozicijama do imenovanja novih, ali to nije važilo za predstavnike iz reda srpskog naroda.

KRIV JE IZETBEGOVIĆ

Znamo da Centralnom bankom BiH dugo godina upravlja Bakir Izetbegović, koji ne drži ni do zakona ni drugih pravnih propisa. Istovremeno, Izetbegović je ključni krivac što su Srbi protjerani iz te institucije. Samo Srbima mandat nije produžen, već su praktično ostali bez posla, na ulici.

KAKO ĆE SE FINANSIRATI ZAJEDNIČKE USTANOVE DO KRAJA GODINE? ŠTA ĆE SE DESITI KADA ISTEKNE PRIVREMENO FINANSIRANJE?

- Budžet za 2021. nije usvojen. Privremeno finansiranje institucija BiH je usvojeno zaključno sa trećim kvartalom. Dakle, za četvrti kvartal ove godine nemamo riješeno pitanje privremenog finansiranja, a time i isplate svih obaveza prema institucijama BiH za oktobar, novembar i decembar 2021. godine. Sve to znaju oni koji su odlučili da svjesno naprave haos u zemlji nakon nametanja “Inzkovog zakona”. Njih treba pitati kako misle riješiti problem.


(Admir Oručević)

 
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.