7.9.2021. 9:48
0
Danas je Svjetski dan čistog zraka za plavo nebo
FOTO: DR. JASMIN DURMIŠEVIĆ
Međunarodni dani su prilike za edukaciju opće javnosti o pitanjima koja izazivaju zabrinutost, mobilizaciju političke volje i resursa za rješavanje problema te slavljenje i jačanje dostignuća čovječanstva.

Tema drugog godišnjeg Međunarodnog dana čistog zraka za plavo nebo, koji se obilježava pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), će biti "Zdrav zrak, zdrava planeta".

U Institutut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ podsjećaju da je sedmi septembar utvrđen kao datum obilježavanja rezolucijom UN-a 2019. godine na 74. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Prvi svjetski dan čistog zraka za plavo nebo, sa temom "Čist zrak za sve", održan je 7. septembra prošle, 2020. godine. Cilj međunarodnog dana čistog zraka za plavo nebo je da se ukaže pažnja i podrže akcije koje imaju za cilj poboljšanje kvalitete zraka. 

- Zagađenje zraka je globalni problem koji utiče na zdravlje ljudi, zdravlje planete i na klimatske promjene, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a. Moramo osigurati da čist zrak bude dostupan svima, bez obzira na geografski položaj ili društveno-ekonomski status. Da bi to postigao, svijet će morati poduzeti odlučne, hitne mjere.”


Zdrav zrak, zdrava planeta
Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana čistog zraka za plavo nebo je "Zdrav zrak, zdrava planeta“ koja naglašava zdravstvene aspekte zagađenja zraka, posebno s obzirom na pandemiju COVID-19. 

Zagađenje zraka najveći je ekološki rizik po ljudsko zdravlje i jedan od glavnih sprečivih uzroka smrti i bolesti, a procjenjuje se da se oko 6,5 miliona preuranjenih smrti (2016.) u cijelom svijetu pripisuje zagađenju zraka u zatvorenom i na otvorenom. Procjenjuje se da je 92 posto stanovništva izloženo zagađenom zraku. Zagađeni zrak posebno pogađa djecu, žene i starije osobe, sa povećanom povezanošću sa bolestima kao što su demencija, dijabetes, COVID-19, kardiovaskularne i neurološke bolesti.


Čist zrak, ističu stručnjaci INZ-a, važan je za zdravlje i svakodnevni život ljudi, dok je zagađenje zraka najveći ekološki rizik za ljudsko zdravlje i jedan od glavnih globalnih uzroka smrti i bolesti koje se mogu izbjeći. Zagađenje zraka nesrazmjerno pogađa žene, djecu i starije osobe, a također ima negativan utjecaj na ekosisteme.



(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.