8.9.2021. 17:27
0
"Bura se počela dešavati" - Zabrinjavajuća epidemiološka situacija u KS, nova odluka na snazi
Na današnjoj press konferenciji Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je odluku da zbog pogoršane epidemiološke situacije dozvoli okupljanje najviše 50 lica u zatvorenom i maksimalno 100 lica na otvorenom prostoru.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Aida Pilav, kazala je da se broj zaraženih u ovom kantonu tokom augusta znatno povećao, te da je neophodno pridržavati se propisanih mjera.

- Mi se nalazimo u nivou treće lokalne transmisije. Krizni štab u saradnji s Vladom kontinuirano radi, priprema biltene i korigujemo mjere. Ovo je prilika da još jednom istaknemo značaj sprovođenja epidemioloških mjera koje su na snazi - rekla je Pilav.

Naglasila je da je potrebno izbjegavati zatvorene i neprovjetrene prostore, nositi zaštitne maske, izbjegavati fizičke kontakte, te držati distancu od dva metra.

Pozvala je građane na imunizaciju, poručivši da je vakcina jedini način zaštite.

Epidemiologinja Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pitić izrazila je zabrinutost trenutnom epidemiološkom situacijom i brojem smrtnih ishoda poručivši da nam se "bura počela dešavati".

- Prije dva dana, 6. septembra imali smo 62 novootkrivena slučaja, a danas 178. Zabrinjavajući je i broj smrtnih ishoda. U 24 sata imali smo pet preminulih sugrađana. Također, 18 naših sugrađana ne može samostalno disati. To je nešto što pali crvene lampice - kazala je Pitić.

Ona je dodala da je neophodno da djeca u školama poštuju preventivne mjere.

Podsjećanja radi, Kanton Sarajevo danas bilježi 780 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.871 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 55.025 osoba zaraženih koronavirusom i 52.927 izliječenih.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcine.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.