9.9.2021. 14:14
0
Krivična prijava protiv Dodikovog savjetnika Kovačevića zbog negiranja genocida u Srebrenici
Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika prijavljen je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Krivičnu prijavu protiv njega podnio je Ibro Bešlija, građanin Bosne i Hercegovine, iz Sarajeva.

U krivičnoj prijavi navodi se da je Kovačević, gostujući na Federalnoj TV 6. septembra ove godine, "kao zaposleni u institucijama vlasti koja se finansira pitem javnog budžeta, poricao i grubo umanjivao zločin genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici utvrđenog od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine", piše politicki.ba.

- U potpunosti uvažavam i najiskrenije žalim za svim žrtvama zločina koji se dogodio u Srebrenici, ali jasno i odgovorno tvrdim da se u Srebrenici nije dogodio genocid, da zločin koji se dogodio u Srebenici ne može biti kvalificiran kao genocid, jer ni na koji način se ne može porediti sa zločinima genocida kakav se dogodio nad srpskim narodom u "nezavisnoj državi Hrvatskoj", kakav se dogodio u Jadovnu i na mnogim drugim stratištima, ne može se porediti sa zločinom genocida, odnosno holokausta, nad jevrejskim narodom, niti genocidom koju su Turci, koji je Turska sporvela nad Armenima - izjavio je Kovačević gostujući u emisiji "Plenum" na Federalnoj televiziji.

Time je, ističe se u krivičnoj prijavi, "prijavljeni Radovan Kovačević počinio krivično djelo "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti" iz člana 145a, stav 3. i 7. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine". 

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.