11.9.2021. 10:13
0
Upravljanje staklenim ambalažnim otpadom - Cilj povećati postotak reciklaže za 20 posto
U zemljama zapadnog Balkana ne postoji tradicija prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže, zbog nedovoljnih kapaciteta za prikupljanje i nepostojanja kapaciteta za reciklažu.

Srbija i Sjeverna Makedonija stakleni ambalažni otpad izvoze u Bugarsku, a Bosni i Hercegovini je bliži Hum na Sutli, na granici Hrvatske i Slovenije. Troškovi transporta su visoki i značajno povećavaju trošak reciklaže te vrste ambalažnog otpada.

Firma Ekopak od 2012. godine radi na razvoju sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg je pokrenuto i prikupljanje staklenog ambalažnog otpada.

Kako navodi direktorica te firme Amela Hrbat, uz velike napore Ekopak svake godine uspije prikupiti I izvesti na reciklažu značajne količine staklene ambalaže, čime, kao ovlašteni operater sistema, ispunjava cilj koji je propisalo Federalno ministartvo okoliša i turizma.

- Kako bi unaprijedili taj segment, Ekopak se priključio regionalnom projektu “Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu”.
Projekt „Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu“, koji se provodi u okviru programa razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom (develoPPP), implementira se od 2020. godine u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makednoniji. U našoj zemlji projekt se provodi u Gradu Bihaću, te općinama Novi Travnik, Konjic i Ilidža, a cilj je povećati postotak reciklaže staklene ambalaže za 20 posto - izjavila je Feni direktorica Hrbat.

Dosada su Ekopak i međunarodna organizacija GIZ, koja je također partner na projektu, investirali više od 200.000 KM u infrastrukturu, pa je tako nabavljeno 190 specijalnih kontejnera (zvona) za prikupljanje staklene ambalaže, osigurano je prikupljanje, skladištenje i prijevoz staklene ambalaže na reciklažu. Kontinuirano se radi i na educiranju i informiranju stanovništva u lokalnim zajednicama u kojima se projekt implementira.

 - Sa terena nam stižu veoma dobri rezultati i već sada u nekim općinama imamo prebačene ciljeve za ovu godinu. Projekt „Upravljanje staklene ambalaže na zapadnom Balkanu“ će trajati do juna 2022. godine i veoma smo optimistični s našim ciljevima, ne samo da ćemo uspješno provesti ovaj regionalni projekt, već da ćemo uspostaviti dugoročni sistem prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže, što je cilj Ekopaka - zaključila je direktorica Amela Hrbat.

Staklo je jedini ambalažni materijal sa stoprocentnom efikasnošću reciklaže te se može reciklirati u nedogled, te mu ekolozi često dodjeljuju titulu – „zvijezde reciklažne industrije“.

Zbog toga, se građanima, prije nego što naredni put praznu staklenu flašu ili teglu od zimnice ubace u kontejner s ostalim komunalnim otpadom, sugrerira da bi trebali da imaju na umu neke od sljedećih činjenica: recikliranjem jedne staklene flaše, sijalica od 100W može da svijetli puna 4 sata; recikliranjem jedne staklene flaše, štedi se energija za napajanje računara u trajanju od 25 minuta; reciklažom jedne tona stakla štedi se 42Kwh struje ili 19 litara nafte.

Također reciklažom 1000 kilograma stakla, umanjuje se emisija štetnih plinova za tri kilograma u odnosu na proizvodnju novog stakla, a istovremeno reciklažom stakla može se uštedjeti oko 40 posto energije i 50 posto vode potrebne za proizvodnju novog stakla i smanjiti zagađenje zraka za 20 i vode za 50 posto.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.