13.9.2021. 14:04
8
Zahiragić danas navodno "raspakovao najveću aferu u historiji KS, tešku preko 80 milona KM na godišnjem nivou": Pokrenut ćemo krivičnu prijavu protiv Harisa Vranića
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić na današnjoj press konferenciji o "skandaloznom farmaceutskom kriminalu u Ministarstvu zdravstva i Vladi Kantona Sarajevo", najavio je pokretanje krivične prijave protiv ministra zdravstva Harisa Vranića i traženje njegove smjene.

U SDA smatraju da je kantonalna vlast zloupotrijebila vakcine protiv koronavirusa, koje proizvodi kompanija Pfizer/BioNTech. Zahiragić sumnja da njima nije vakcinisano samo šest kantonalnih ministara, već i, kako je rekao, stranačke kolege i drugi.

Napomenuo je da je Skupština Kantona Sarajevo prošle sedmice odbila prijedlog SDA da se formira ad hoc tijelo koje će istražiti navodne zloupotrebe.

- U pitanju su stotine kartona koji su uništeni. Imamo nepodudaranje u broju apliciranih vakcina i u broju izdatih potvrda o vakcinaciji - obrazložio je Zahiragić.

Kako je i najavio ranije, danas je "raspakovao najveću aferu u historiji KS, tešku preko 80 milona KM na godišnjem nivou"

Naglasio je da je to odluka o komisiji za lijekove KS koja je teška 80 miliona KM i to od novca koji plaćaju građani te za nju optužio ministra zdravstva Harisa Vranića.

- Klub SDA će pokrenuti krivičnu prijavu protiv Vranića i lično ću je potpisati, tražit ćemo njegovu smjenu - kazao je Zahiragić.

To će uraditi zbog, kako je rečeno danas, Vranićevog ponašanja i mijenjanja Komisije za lijekove.

- Komisija koja je trebala uraditi posao je potpuno izopćena. Što znači da je ministar u kabinetu ili negdje drugo dobio listu koju treba usvojiti. To se desilo prvi put u historiji kantona Sarajevo - poručio je Zahiragić.

Naglasio je da će kompanije kojima se navodno pogodovalo godišnje profitirati nekoliko miliona KM.

Kazao jeda su se sve ozbiljne farmaceutkse kuće obratile SDA-u te da će pojedine farmaceutske kompanije na osnovu ove liste godišnje profitirati od pet do 10 miliona KM.

- Vlada KS usvojila je prijedlog za lijekove KS, pitali smo Fortu i rekao je da ne zna ništa o tome, ako je istina onda je ministar Vranić obmanuo Vladu, ako nije istina onda su svi u tome - poručio je Zahiragić.

Dodaje da je ministar Vranić neposredno nakon usvajanja odluke razriješio Komisiju za lijekove u KS, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.