13.9.2021. 20:05
0
Donesena Odluku o uspostavljanju Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u KS
Skupština KS je danas donijela Odluku o uspostavljanju Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u KS.

Kako je istakla ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, ranijom Odlukom ove Skupštine ovakav Institut je formiran prije dvije godine, ali nikada nije uspostavljen.
“Ovo ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na uspostavi ovog instituta. U međuvremenu su se dogodile nove okolnosti koji su dovele do potrebe donošenja nove Odluke. Jedna od takvih okolnosti je prestanak postojanja ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, te njegova podjela na dva ministarstva.

Takođe, prestalo je postojanje Prosvjetno-pedagoškog zavoda, koji je tretiran prethodnom Odlukom. Zbog izmjena više od 50 posto sadržaja prethodne Odluke, pristupilo se donošenju ovog novog propisa”, pojasnila je ministrica Hota-Muminović. Odluka definira sjedište i djelatnost Instituta, te je proširena i usklađena sa novim potrebama obrazovnog sistema preduniverzitetskih obrazovnih nivoa. Obuhvaćena su pitanja obrazovne reforme, te su definisana sredstva za rad Instituta.

“Definisali smo i drugačiji sastav upravnog i nadzornog odbora uvažavajući potrebu postojanja nadležnosti nad ovim institutom i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Nekadašnje stručno vijeće koje su činili šefovi odsjeka ove javne ustanove, sada će imenovati Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Direktor Instituta biće u obavezi konsultirati ovo vijeće kod donošenja važnih odluka”, istakla je ministrica Hota-Muminović.


Raniji status radnika zatečenih u ovoj ustanovi već je riješen dugim zakonskim aktom i oni su sada uposlenici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. U roku od 30 dana biće imenovan upravni odbor ustanove, nakon čega će u roku od osam dana biti imenovan i direktor ovog instituta.

“Ovo su izmjene koje su nas motivisale da pristupimo osnivanju i uspostavi jednog ovakvog mjesta susreta novih, dobrih ideja za kojima obrazovna zajednica već godinama vapi“, naglasila je ministrica Hota-Muminović u svom obraćanju pred Skupštinom KS.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.