17.9.2021. 15:33
0
Smjena Katane pripremana mjesecima, na teret mu stavljaju i 'nezakonitost' kada nije bio direktor
Vlada Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici smijenila je direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Sakiba Katanu, a kao razlog za smjenu navode se počinjene nezakonitosti.

Ovo je nastavak sječe kadrova imenovanih u vrijeme 'šestorke', a konkretno na Kataninoj smjeni se radi još od juna 2021. godine. U potrazi za valjanim mogućim razlozima za smjenu Katane lutali su mjesecima. Tako su u junu u odluci koju je Vlada Edina Forte donijela jednoglasno, kao službeni razlog za smjenu naveli negativni revizorski izvještaj, poslovanje koje nije bilo u skladu s ciljevima Vlade KS.

U izjašnjenju je tada jasno navedeno da Zakon o ZZO-u KS predviđa smjenu direktora ukoliko se njegov Izvještaj o radu ne usvoji na Skupštini, ali da u Statutu jasno stoji da se takvo što čini isključivo ukoliko Zavod posluje s gubitkom, što nije bio slučaj.

I tada su u Vladi čekali mjesecima, pa su sada naveli da su počinjene nezakonitosti. 

Advokat Sakiba Katane, Jasmir Muratović kazao je za Patriju da nije dobio zvaničnu odluku te da će nakon što je zvanično zaprimi očitovati se o daljnjim pravnim sredstvima koja stoje na raspolaganju. 

On je pojasnio da je Vlada u dopuni odluke nakon mjesec i po stavila tri nova razloga za razrješenje i to navodno nezakonito postupanje.

- Pri tome su se pozivali na tri inspekcijske kontrole koje su bile u Zavodu i tom prilikom uočile nezakonitosti. Od ta tri inspekcijska nadzora, jedan se odnosi na period kada Katana nije bio direktor Zavoda iz 2017. i 2018. godine. Druga dva postupka su u toku. Dakle nije pravosnažno okončan postupak. Čak rješenje nije konačno, a ne pravosnažno“, istakao je Muratović.

Evidentno je da je Kantonu Sarajevo, kao i u drugim dijelovima BiH postala praksa da se smjenom političke većine u skupštinskim organima mijenjaju i svi direktori i predsjednici i članovi upravnih odbora. Vlada 'trojke' prije svega NIP i Naša stranka unutar ove vlasti sve više pretenduje da ostane vlada koja krši zakone, ne poštuje odluke Ustavnog suda sve s jednim ciljem imenovanjem svojih ljudi na pozicije koje su im pripale! 

Sakib Katana za Patriju je kazao da će iskoristiti sve pravne mogućnosti, a da je riječ o čisto političkoj odluci.

- Moju smjenu sa pozicije direktora Zavoda vrše na potpuno nezakonit način bez ikakvih argumenata i osnove. Radi se o isključivo političkom potezu, za to ne postoji nijedan drugi razlog – naveo je Katana.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.