17.9.2021. 16:42
0
Izetbegović: U toku je "svesrpski projekat", situacija iz CG se preliva u BiH, ne isključujem mogućnost da će iz RS-a pokušati pocijepati državu
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, izjavio da je na sceni trenutno "svesrpski projekat" čiji obrise najbolje oslikava situacija u Crnoj Gori koja se, kako kaže Izetbegović, preliva i na Bosnu i Hercegovinu.

Naveo je da su primjeri tog projekta sintagma "srpski svet" kao i "Dan srpskog jedinstva" koji se prije par dana obilježavao u Srbiji i manjem bh. entitetu.

Izetbegović je istakako kako srpskim političkim predstavnicima u BiH treba ostaviti vremena nakon Inzkove odluke o nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida da se, prema riječima predsjednika SDA, "ispušu". 

Smatra kako opozicione stranke u Republici Srpskoj nemaju snagu da se suprotstave Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u.

Prema Izetbegovićevom mišljenju, moguće je da će rukovodstvo Republike Srpske pokušati "pocijepati državu", kazao je on za N1.

Arijana Memić odgovorila Izetbegoviću: Zašto se javljaš baš danas, kada su pretresani stanovi dva člana tvoje stranke?

Izetbegović otkrio dva imena koja stoje iza predmeta protiv Novalića i Mehmedagića: Tužilaštvo progoni naše generale, a čuva B listu iz Haaga.

U tom slučaju, odgovor SDA bi bio moderna i multietnična Bosna i Hercegovina u kojoj će se, kako kaže Izetbegović, poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje NATO-u i EU.

- Tužilaštvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam OHR, Savjet za primjenu mira, zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike nadvladati i sudariti se sa nama, patriotama, na jedan vrlo ružan način, rekao je Izetbegović.

Dodao je da se, prema njegovom mišljenju, Bosna i Hercegovina neće nikada raspasti, jer se u njoj pitanju oni "koji vole BiH i nemaju drugu alternativu".


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.