18.9.2021. 19:22
1
"Na sceni je državni udar, Dodik je dobio zeleno svjetlo za 'konačno rješenje u BiH'"
Državni zastupnik Zlatan Begić (DF) kazao je večeras u FACE to FACE da je Milorad Dodik dobio zeleno svjetlo od Njemačke, Austrije, u saradnji sa Rusijom da krene u nešto što se zove „final solution“ ili konačno rješenje u BiH.

"To zeleno svjetlo je dobio od vodećih zemalja EU istih onih koje su poslale Christiana Schmidta, isti onih koji su odabrali momentum kada će se stvari početi dešavati, a to je momentum gdje su SAD preokupljene krizom u Afganistanu, jedna administracija dolazi, druga odlazi. Imate politiku EU, imate posebnu politiku nekih zemalja članica kada je riječ o prostoru Balkana. U kojem pravcu će to otići, postoji mogućnost da EU zbog američke akcije promijeni taj kurs i da se donesu sankcije za sve one koji negiraju genocid, zabranu ulaska na teritorij EU", kazao je Begić.

On je kazao da je i američki ambasador Eric Nelson u jednom trenutku svrstao se na stranu snaga koje vrše pritisak za Izborni zakon što je privuklo pažnju SAD.

„Posljednjih nekoliko sedmica se vodi obavještajni, paraobavještajni, diplomatski, paradiplomatski politički i parapolitički rat gdje BiH na stolu i gdje visi na jednom koncu. Pogubno je da životi naše djece možda zavisi od nekog koktela gdje će neko prevrnuti na ovu ili onu stranu“, kazao je Begić dodajući da i Dodik i Čović znaju za takav scenario.

Begić je dodao da je problem BiH "dva miliona muslimana". 

Drugi sagovornik Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva BiH kazao je da ne postoji nikakav "ratni scenario".

"Niko ne namjerava ni na koga da puca. Ova drama što je najavljena je pokušaj podizanja tenzije, to je ojačavanje pozicije Željka Komšića. Ne treba upotrebljavati teške riječi", kazao je Tegeltija. 

Begić je kazao da postoje zaštitni mehanizmi u Ustavu, i da je blokada koju provode političari iz RS-a u institucijama BiH "državni udar posljednja dva mjeseca i najteže krešenje Dejtonskog mirovnog sporazuma".

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.