24.9.2021. 22:13
0
Reakcije na odluku Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama RS
FOTO: BHRT
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je jedinu moguću i logičnu odluku, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. Prema rekacijama iz Republike Srpske na odluku Ustavnog suda BiH, u Bosni i Hercegovini predstoji zaoštravanje političke krize. Vlast i opozicija jedinstveno smatraju neprihvatljivom odluku o tome da su odredbe zakona koje govore o vlasništvu RS nad šumama neustavne. Izvjesno je da će o tome da se izjasni i Narodna skupština RS, piše to BHRT.

Otimanje milion hektara šume vrijednosti najmanje sedam milijardi maraka od Republike Srpske (RS) sigurno neće biti dozvoljeno, poručio je kreator Zakona koji je bio predmet odluke Ustavnog suda BiH. Entitetski ministar poljoprivrede kaže da se, kada je riječ o eksploataciji šuma, ništa neće promijeniti.


Za razliku od prakse, na političkom planu je uzavrelo. Ekspresno je Milorad Dodik najavio da bi Narodna skupština RS mogla da donese odluku u kojima će biti poništeno sve što je, kako kaže, izvan Ustava i Dejtona i zabraniti funkcionisanje na prostoru ovog entiteta, navodi se u tekstu BHRT-a.


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH:

“Ono što u Dejtonu može jeste da imamo predsjedavajućeg Savjeta ministara i dva ministra, ostale naše ljude ćemo povući iz Savjeta ministara i raznih agencija i zabranićemo djelovanje SIPA-e, Tužilaštva i ostalih koji su hibridi u tome”.

Za razliku od prakse, na političkom planu je uzavrelo. Ekspresno je Milorad Dodik najavio da bi Narodna skupština RS mogla da donese odluku u kojima će biti poništeno sve što je, kako kaže, izvan Ustava i Dejtona i zabraniti funkcionisanje na prostoru ovog entiteta.  MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH      “Ono što u Dejtonu može jeste da imamo predsjedavajućeg Savjeta ministara i dva ministra, ostale naše ljude ćemo povući iz Savjeta ministara i raznih agencija i zabranićemo djelovanje SIPA-e, Tužilaštva i ostalih koji su hibridi u tome”.


Član Predsjedništva dogovoriće, kaže, odluke sa političkim partnerima.  Kada je riječ o opoziciji, odluku ustavnog suda smatraju, poput PDP-a, pravnim nasiljem. U SDS-u su saglasni da je potrebna posebna sjednica parlamenta jer je, kažu, Ustavni sud izašao van okvira tumačenja Ustava.


Mirko Šarović, predsjednik SDS-a :

“U Ustavu BiH ne postoje odredbe koje se tiču imovine BiH. Nažalost, Ustavni sud svoju odluku zasniva na presedanu, odnosno na jednoj ranije donesenoj odluci koja se odnosi na poljoprivredno zemljište”.

U Bosni i Hercegovini već imamo političku krizu do mjere u kojoj je možemo nazvati svojevrsnim državnim udarom, smatra politička analitičarka Tanja Topić. Šta u permanentnoj krizi onda znači dodatna radikalizacija, pita se. Izlaz je daleko, zbog ciničnog ponašanja političkih lidera, smatra Topić, prenosi BHRT.


Konstantnim održavanjem političkih tenzija potpuno su, kaže ona, skrajnute važne teme poput teških ekonomskih, socijalnih i životnih prilika u kojima živimo.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.